Aktuellt Ängelholm

Aktuell info - senaste högst upp! Facebook: Utveckling och Lärande Ängelholm

Aktuellt vecka 3-4

Välkomna tillbaka till vårterminen 2022. i denna uppdatering av aktuelltsidan kan du bland annat läsa om Workspace, Fronter, Begreppa, Inspera, Spark, Polyglutt och två event som Advania står som arrangör för.

Nyheter som riktar sig mest mot personal på förskolan följ denna länk

Om du vill fördjupa dina kunskaper inom någon av de digitala tjänster vi har ta en titt på vår kurssida.

Skulle det inte finnas det du eftersöker prata med din IKT-pedagog som kan framföra önskemål på kurser.

Google W edu + till lärare åk 1-gy

Licenser för detta är inköpt och lärare på skolorna ska ha fått den tilllagd. Detta innebär att alla undervisande personal, inom skolverksamhet 1-Gy bör ha fått tillgång. Det du kan göra i MEET är bland annat dela upp i smågrupper, skapa omröstningar och frågor och sortera bort bakgrundsljud. Om du använder Classroom kan du där använda dig av plagiatkontroll. Mer info om dessa funktioner kommer på resurssidorna om ett tag!

Om Du som lärare inte fått denna möjlighet, gå till din IKT-ansvarige på skolan så får den kontakta Nils på Resurs för IKT.

Efterhand kommer även eleverna få tillgång till pluslicens, men det kommer mer information om detta.


NE - läromedel

Är du nyfiken på hur du kan använda NE i din undervisning? Oavsett om du redan i dag använder NE eller inte finns det något för dig. Här hittar du en samling av tillfällen då vi hoppas att få träffa dig.

Länk till startsidan med webbinarierutbudet.
Fronter

Nya planeringsverktyget kommer att bli standard i vårterminens kursmallar. Om man vill ändra tillbaka till den gamla layouten så gör man det via de tre små prickarna i planeringsinställningarna.

Begreppa

Till terminsstart har Begreppa fyllt på med filmer i flera ämnen! Dessutom har det tillkommit ett nytt språk, nu hittar ni filmer på thai i Begreppa! Under kommande år kommer ni få se flera nyheter i tjänsten, så väl som funktioner, filmer, språk och interaktiva inslag.

Vill du se vilka, följ denna länk.Inspera

Det kanske känns som att de nationella proven ligger långt fram i tiden men det är bra att redan nu boka in en kurs eller repetition om du känner dig osäker på hur det fungerar. Fyra kurser finns utlagda i nuläget. Om du inte kan något av dessa tillfällen eller om ni vill ha en gemensam genomgång för arbetslaget är du välkommen att höra av dig via mejl så bokar vi in ett tillfälle. Om du inte har bekantat dig med den nya bedömningsmodulen (som ligger i mallarna nu) kan det dessutom vara bra att göra det.

OBS! Eleverna som använder mac eller PC behöver uppdatera SEB. Tänk på att kontrollera så att Inspera fungerar för alla elever i god tid innan det är dags för proven.

Hör av dig till cecilia.nilsson3@engelholm.se om du behöver hjälp, vill boka tid eller har frågor om Inspera.Google på flera sätt

Tillsammans med Google bjuder Advania Skolpartner in till ett kostnadsfritt online-event den 10 februari 2022 Kl 9:00-15:30.

Advania kommer tillsammans med pedagoger från hela Sverige samt från USA inspirera till hur man kan använda Googles verktyg på flera sätt i undervisningen. Advania vill med detta event lyfta fram alla fantastiska idéer på hur man kan använda Google for Education och andra verktyg som tillhör Google-familjen. Under varje pass kommer 2-3 föreläsare inspirera dig inom olika områden.

Ta del av program & föreläsare via denna länk:

https://www.advania.se/om-advania/evenemang/pa-flera-satt-med-google-februari-2022/


Advania kommer att spela in eventet och sändningen kommer att ligga öppen i 14 dagar efter eventet.

Efter ca en vecka efter eventet kommer även eventuella presentationer finnas tillgängliga från föreläsarna till de som anmält sig.

Om du inte kan delta på angivet datum gör ändå en anmälan så att du kan ta del av eventet i efterhand, under 14 dagar har du tillgång till det inspelade materialet

Adobe Spark byter namn till Adobe Creativ Cloud Express

Spark har bytt namn men innehåller samma funktioner samt lite nytt. Om du har problem att komma åt Spark/Creative Cloud Express. Kontakta din IKT-administratör på skolan.

Nyheter som riktar sig mot Förskola

Polyglutt

Nu är det återigen möjligt att logga in i Polyglutt via webbläsaren. Länk till inloggningen hittar ni i verktyg på Fronter. Ni använder samma inloggning som ni använder i appen.


Apptips

Nu finns det en möjlighet att tipsa varandra om appar som används i verksamheten. Detta genom ett Google formulär som ni hitta i Kursen förskoleforum. Ta denna möjlighet att sprida till er kollegor vilka appar ni använder tillsammans med barnen. Tipsen kommer att sammanställas i en lista som alla kan ta del av


Aktuellt vecka 50

Ha nu en riktigt härlig Jul och ett Gott slut på 2021.

Talsyntesen Oribi

Oribi speak, fungerar nu. Samtidigt har tjänsten flyttats till egen server för ökad och bättre kapacitet.

Tänk på att det går att använda kortkommandon i Oribi, som kan underlätta användandet.

Förslag från Annika på Skoldatateket på användbara kommandon.


Starta – shift+ctrl+högerpil

Stoppa – shift+ctrl+blanksteg

Öppna ordbok - shift+ctrl+o

Tala snabbare – shift+ctrl+pil upp

Tala långsammare – shift+ctrl+pil ner


OBS! Varje användare måste själv lägga in dessa.

Länk till manual för att ändra kortkommandonNytt i Creaza

I Creaza har det presenterats nyheter i Cartonist. Bland annat dessa Tema; Pirater, Gulldlock och de tre björnarna, resor under havet.


Läs mer på deras blogg.

Kikora försvinner

Tjänsten Kikora som vi haft via Mediakatalogen på AV-media är nu borttagen därifrån. Detta innebär att vi inte längre har ett avtal med Kikora. Därför försvinner denna tjänst från Verktyg i Fronter! Om du som lärare använder denna tjänst ta kontakt med din IKT-ansvarige och din rektor för att kunna beställa licenser som skolan kommer att få bekosta. I samband med det måste även avtal skrivas samt ett PuB-avtal för hantering av personuppgifter tecknas, innan tjänsten kan användas igen.

Pris för tjänsten kan ses via denna länk.

Nytt i G Workspace

I MEET

Google introducerar flera förbättringar för grupprum i Google Meet. Dessa förbättringar inkluderar:

• Möjligheten för mötesvärdar och medvärdar att automatiskt flytta tillbaka deltagare till huvudmötesrummet när grupperingsrummen tar slut.

• Bättre visuella indikatorer för gruppdeltagare för att indikera denna rörelse.I Presentation

Filmremsan i Google Slides är nu hopfällbar

I Google Slides kan redigerare nu komprimera eller utöka filmremsan efter behov. Om du komprimerar filmremsan utökas den aktuella bildvyn för mer fokuserad redigering. Du kan visa filmremsan när du behöver navigera till eller redigera de andra bilderna i din presentation.Aktuellt vecka 48

Innehåller bland annat Länk till julsida, Presentation av julkalender i Fronters planeringsverktyg, tips om ungaforskare.se, med mera.

I dagarna har Julsidan här på Resurssidorna öppnats igen. Där finns länkar till några Julkalendrar som ligger online.

Julkalender i Fronters nya planeringsverktyg

Från oss på RIKT delar vi en Julkalender med en del tips om de verktyg vi har tillgång till i Ängelholm, samt några klassiska sketcher. Kalendern är skapad i Fronters nya planeringsverktyg och du möter en ny “lucka” varje dag. All personal får tillgång till denna kurs under december månad.

Oribi Speak

Äntligen har Oribi löst kommunikationen med canvasrenderingen i Google dokument. Uppdateringen är godkänd av Google och alla funktioner ska fungera igen. Det funktioner det varit mest problem med är ordprediktion och ljudning av ord och mening. Ny versionen heter 2.2.11.

Unga forskare

På deras webbsida finns metodmaterial och verktyg för att insperera engagera och motivera eleverna samt att ge lärare ett stöd. Där kan man boka gratis föreläsare, via webb och använda deras arbetsmaterial. De har olika områden, ett handlar om Cybersäkerhet.

De erbjuder material från mellanstadiet och uppåt!

Google Workspace

Länka till markering på webbsida

Vet du om att du kan markera en del av text på en webbsida för att sedan länka till just det du markerat.

Se Gif om detta.

Något som kommer längre fram "Knappar för att begränsa sökningen i Drive"

En Betaversion gällande förfiningsknappar vid sökning i Drive testat nu av ett antal användare, ej Ängelholm. Spännande att se när den släpps som stabil funktion för alla.Aktuellt vecka 39

Fronter- avstämningsdags, Nytt från Begreppa, Från Google på flera sätt, tips om eTwinningkonferens och nyhet i Workspace

Nu är det snart dags för höstterminens avstämning för åk 1-9!

Precis som tidigare terminer finns färdiga mallar för varje årskurs, vilka innehåller alla ämnen i vilka avstämning ska göras, så att lärare slipper skapa sina egna. Mallarna kan appliceras på befintlig kurs av användare med rollen lärare eller högre, men på de flesta områden har lokala Fronteradministratören förhoppningsvis redan lagt till rätt mall.

De ämnen med HT21 på slutet som eleverna inte läst under höstterminen kan raderas eller lämnas tomma. Sammanställning av terminens avstämning sker efter vecka 44, så sista datum för registrering är fredagen den 5/11.

Kontakta din lokala Fronteradministratör vid frågor.

Avstämmaren Innehåll och funktion (PDF): https://drive.google.com/file/d/1xa3apxgwKaIYyM935zw2OtlMmFPthVzm/view?usp=sharing

Manual (videoklipp) för hur mall appliceras, samt hur lärare sätter omdöme (i filmen visas exempel för HT20, men det är alltså HT21 som gäller nu): https://drive.google.com/file/d/15Ggg9DJMM64u3l4Uk9hrEgxM5nt7m5aW/view?usp=sharing


Nytt från Begreppa (ILT)

I september lanserade Begreppa under namnet "Manabua" i Norge och Finland. Det innebär att berättarröster och undertexter finns på språken: svenska, engelska, norska, finska, polska, tigrinja, arabiska, somaliska och dari.

Dessutom har de fyllt på med fler filmer, begreppslistor och quiz i Begreppa! Du hittar nu bland annat fyra filmer om medeltiden och totalt 46 filmer i ämnet historia för åk 4–6 och 7–9.

Begreppa förklarar skolspråkets begrepp och nyckelord på ett sätt som gör dem lättare att förstå. Begreppa är till för alla elever, oberoende av olikheter i bakgrund och skolsituation, som ger mera jämlika förutsättningar till att förstå och uppnå målen i läroplanen.

Nytt i Workspace

Dokument - Nu ska du strax kunna lägga till “vattenstämpel” i Dokument, se gif.


Nationella eTwinningkonferensen 2021

Den 15 oktober kl. 13-16 utforskas ämnet mediekompetens och desinformation i skolans kontext. Konferensen gästas av flera experter från bland annat Skolverket och Statens medieråd. Läs mer och anmälan via denna länk.

https://invitepeople.com/events/89adbbb619152Kort rapport från eventet Google på flera sätt

22 och 23 september var det webbinar om Google på flera sätt.


Det visades hur man kunde använda Presentationer som en interaktivt del av undervisning.

Det visades även hur du som lärare kan använda dig av Kalkyl. Exempelvis hur du kan “koda” för att få fram bilder i kalkylark när du skapar ett matematiktest eller annat test i ett Kalkyl. Hur man kan använda uppgiftskort via dropdownlist för att göra uppgifterna mer synliga för elever som sitter på datorer med mindre skärm.

Hur du kan använda Teckning i ditt arbete med eleverna och skapa banners med hjälp av denna app. Länk till Teckning med lite tips, spara ner den som egen kopia till din Drive.

Tips och ideer från detta event kommer att dyka upp under respektive sida för Google verktyg här på Resurssidorna, under oktober och november.

Aktuellt vecka 37

Formulärnyhet, Kurser, Advania Voice och NE Tips om källan Twig

Tips om Twig i NE PLAY

I NE som du hittar via verktyg i Fronter finns mycket bra innehåll. Ett tips för dig som undervisar i NO är att gå till NE PLAY och sedan sortera ut Twig inder fliken “källa! Här finns många bra filmer, i dagsläget 400 st, som förklarar begrepp inom NO-sfären.

När du går igenom filmerna var vaksam med hur länge NE har licens för den film du vill visa.

Kurser på gång

Under kurser på resurssidorna finns det nu en kurs om Nya planeringsverktyget i Fronter, varför inte passa på och anmäla dig!

Klicka här för att komma till kurssidan.

Nyheter i Workspace

Enklare navigering i Formulär

Nu går det att ställa in ditt formuär eller Quiz med en synligare inställningsflik i Formulär. Utrullningen startade 8 september.

AdvaniaVoice förlänger provperioden till och med december

Advania förlänger testperioden till och med december.

Se nyhet från vecka 35.

Polyglutt skola byter namn till Polylino

Namnet Polyglutt kommer finnas kvar för förskolan medan Polyglutt skola får nytt namn. Nya länkar till båda tjänsterna finns i Fronter under verktyg.

NE-UTBILDNING för Ängelholms personal F-9

Nu finns tider att delta i utbildning tillsammans med NE. Det erbjuds tre tillfällen per målgrupp och man kan välja fritt vilka tillfällen man vill/kan delta i.

Det kommer att vara digitala möten som enbart riktas till personal i Ängelholm. Länkar till träffarna kommer publiceras på Fronter i Kursen ALL Personal cirka en halvtimme innan kurstillfället.

F-3:

  • måndag 13/9 14:00-15:00

  • onsdag 15/9 14:00-15:00

  • torsdag 16/9 14:30-15:30

4-9:

  • måndag 13/9 15:00-16:30

  • onsdag 15/9 14:30-16:00

  • torsdag 16/9 15:00-16:30

Advania “På flera sätt med Google”

Vårens stora lyckade Google event ”På flera sätt med Google” är tillbaka! Denna gång med ännu mer inspiration och ännu fler kreativa förslag på hur man kan använda Googles verktyg i undervsningen! NYTT för denna gång är att eventet spelas in och ligger publikt ytterligare en vecka efter sändning, så att du har möjlighet att ta del av innehållet även om du inte har möjlighet att närvara live.

I år har vi dessutom TVÅ ytterligare erbjudanden till ALLA DELTAGARE,

Advania Skolpartner erbjuder två kostnadsfria digitala workshops som en uppföljning på detta Google event till alla deltagare.

Information

Datum:

22 september 13:00-16:20

23 september 09:00-12:00

Plats: Livestream i YouTube

Läs mer och anmälan via denna länk

Tänk på att stänga av Ublock för sidan, om du inte ser anmälningsformuläret.


Advaniaevent på Rebbelberga 12 augusti

Läs mer om vad Advania Skolpartner genomförde med Rebbelbergas lärare under en av uppstartsdagarna i år på Englarbloggar.


AdvaniaVoice testperiod september 21

Under septembermånad är AdvaniaVoice öppet för alla som vill testa det.

Länk till Video om tanken bakom Advania Voice.

Du kommer dit genom att klicka på denna länk - logga in med ditt googleEDU-konto @skola.engelholm.se. Länken finns även under mappen Länkar i bokmärkesfältet i Chrome. Skulle det inte länken vara synlig i Länkmappen hos dig, ta kontakt med din IKT-ansvarig på skolan du arbetar.

Som sagt det är en testperiod, kostnad för att förlänga och arbeta mer med verktyget kommer att belasta skolan.

Creaza AudiEditor

Tänk på att ni alla har tillgång till AudioEditorn i Creaza, åtkomst via Verktyg i Fronter.

Tips från Creaza vad du kan göra i den via denna länk.

Kan även användas likt Advania Voice för att spela in ramsor och sång till befintlig musik i editorn. För att sedan spara och expoprtera ner som mp3-fil till Drive. Denna editor har vi ju redan i vår bukett av tjänster/verktyg.

Webinar från ILT

Inläsningstjänst erbjuder olika webinar kring de tjänster vi har. Det gäller bland annat Inlästa läromedel, Begreppa och Polyglutt (som för övrigt byter namn till Polylino nu).

Susanna Cederquist håller i webinaret “Dyslexi i skolan” och Barbro Westerlund erbjuder föreläsningen “Att främja elevers läsförmåga och engagemang.” Samtliga föreläsningar är kostnadsfria.

Ni anmäler er via bifogad länk: https://www.inlasningstjanst.se/kategori/evenemang/

Under Aktuellt på ILT´s sida kan ni även ta del av olika podcasts och få information om de senaste nyheterna.

Information om Resurssidorna

Om du exempelvis letar efter svar på hur man infogar bild i Google Presentation så ta en titt på resurssidorna under Interna tjänster - Google Workspace - Presentation. Under september kommer det ske uppdateringar på resurssidorna, mer om detta kommer i nästa Aktuellt.

Fronter - Torsdagskvarten

Under året planeras de korta webbinarierna ”Torsdagskvarten” att komma igen. Se dem live eller inspelade, kanske tillsammans med en kollega på en kafferast!

Kvartarna som hållits tidigare kan du ta del av redan nu. De handlar om olika pedagogiska verktyg som finns i Fronter/itslearning, men är intressanta för alla som är nyfikna på vad en digital och pedagogisk lärplattform kan ge.

https://itslearning.com/se/torsdagskvarten/

Aktuellt vecka 32

Välkommen tillbaka till ett nytt läsår!

Hoppas du haft en sommar som förhoppningsvis varit full med återhämtning inför ett nytt läsår.

Från Resurs för IKT kommer här några tips och nyheter som är bra att ha koll på inför läsårsstarten.

Tillfälle att få introduktion i den nya talsyntesen Oribi Speak

Under sommaren aktiverades talsyntesen för alla lärare och elever. När du är inloggad i Chrome med ditt @skola.engelholm.se konto kommer en webbsida att öppnas med en kort rundvandring i verktyget se bild.

IKT-pedagoger och speciallärare/specialpedagoger var först ut och nu kommer erbjudandet till dig som lärare att boka dig för en introduktion av den nya talsyntesen via ett webbinarium. Datum för dessa är 16 och 17 augusti och tiderna som finns att välja mellan är kl 10:00 och kl 14:00, båda dagarna. Du bokar tid via länken till formuläret nedan för att sedan den 13 augusti få en inbjudan med webblänk i din outlookkalender.

Länk till formulär för anmälan

AV Media Skåne - Den 21 juni bytte Mediekatalogen utseende

Inloggning ska ske via skolfederationen som vanligt!

Filminnehållet är kvar samt möjligheten att boka litteratur, teknik och DVD, men du möts av ett nytt utseende och nya funktioner.

Dina sparade favoriter kommer att hittas i "Samlingar". Du kan behöva uppdatera sidan första gången du loggat in i Nya Mediekatalogen för att de ska synas.

Bokade artiklar för höstterminen termin som du gjort i vårens Mediekatalog kommer att ligga kvar i Nya Mediekatalogen.

Du kommer åt alla artiklar genom att klicka på "Sök" (förstoringsglaset) i Nya Mediekatalogen.

Om du har flera konton

De användare som i gamla mediekatologen hade flera konton kommer att påverkas, då man endast kan ha ett konto kvar. Observera att det kontot som du loggar in med första gången är det som du kommer att ha i fortsättningen.


I detta klipp beskrivs hur du kommer igång!


Länk till AvMedias hemsida med mer information

Drive - Säkerhetsuppdatering 13 september

I Korthet innebär det att det kommer läggas en nyckelkod till adresserna för filerna i Drive, gäller i största del filer som exempelvis MS Office Word, Excel med flera. Läs mer om säkerhetsuppdateringen via länken.

Säkerhetsuppdatering i Drive 13 september

Nytt planeringsverktyg i Fronter!

Nu finns äntligen det nya planeringsverktyget tillgängligt för klass- och ämneskurser. Bland förbättringarna finns snyggare och tydligare layout, förenklad navigering och bättre sortering.

Du kan enkelt aktivera och inaktivera den nya designen genom att klicka på de tre små prickarna i planeringsverktyget, och välja Planeringsinställningar.

Läs mer om nya planeringsverktyget här!

Digitala Läromedel läsåret 21-22

NE:

- Alla får tillgång till NE - F-9,
- Gy kommer få testa NE under första året, dvs läsåret 21-22

För mer information se nyhet i Fronter under kursen All Personal.

Gleerups:

- 7-9 har fortsatt tillgång till Gleerups som en helhetslösning

- 4-6 kommer få ta del av ett begränsat utbud av Gleerups läromedel

Gleerups fungerar som förra läsåret gällande inloggning.

G Workspace - Nyheter

Öppna MS Office-filer direkt från delade länkar

När du nu skapar länkar till delade Microsoft Office-filer som är lagrade i Drive öppnas de direkt i Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer. Tidigare öppnades Office-filer i förhandsgranskningsläge först - den här förändringen låter dig börja redigera och samarbeta om dessa filer snabbare.

Svar sparas i Formulär

När du svarar på en Google Form, Quiz eller Quiz -uppgift i Classroom medan du är inloggad på ditt Google-konto sparas dina framsteg automatiskt som ett utkast i 30 dagar från din senaste redigering eller tills din inlämning är klar.

Ny Google Meet webbapp

Google har lanserat en ny fristående Google Meet -webbapp. Denna progressiva webbapplikation (PWA) har alla samma funktioner som Google Meet på webben, men som en fristående app är det lättare att hitta och använda, och det effektiviserar ditt arbetsflöde genom att eliminera behovet av att växla mellan flikar.


PWA körs på alla enheter med Google Chrome webbläsare version 73 och senare (version 73 släpptes i mars 2019). Det betyder att det fungerar på Windows, MacOS, Chrome OS och Linux -enheter.

Mer information kommer på MEET sidorna här på resurssidorna.

Sidansvarig: Nils Pålsson