Aktuellt Ängelholm

Aktuell info - senaste högst upp! Facebook: Utveckling och Lärande Ängelholm

Aktuellt vecka 9

Tänk på att det finns ett utbud av kurser som du kan anmäla dig till, följ denna länk så ser du vilka som erbjuds just nu!

Från Resurs för IKT kommer här några tips och nyheter som är bra för dig att ha koll på inför läsårsstarten.

Avstämning VT23

Av-Media på Läromedias insperationsdagar

AV Media Skåne finns på plats den 7 mars på Kristianstad Arena och den 28 mars på HBG Arena i Helsingborg! 

Varmt välkomna till deras monter för att prata film, teknik och litteratur.


Läs mer på Av-Media Skånes sida 


Internetstiftelsen om källkritik

Låt dig inspereras av professionella faktagranskare på eventet om Källkritiska utmaningar i en digital tid.


Internetstiftelsen har har digitala lektionerinom olika ämnesområden titta in på vad de har för källkritik genom att följa länken nedan.


Artikel om fem knep för att gemonskåda fejk på internet, bra att dela med elever.


Nytt i Kalkyl och Dokument GWE

Det introduceras ännu fler smarta brickor och ett nytt sätt att visa datum i Google Kalkyl som gör det enklare för dig att snabbt förhandsgranska och interagera med datum, platser och finansiell information.
Dessutom lägger vi till ett stoppursbricka till Google Dokument som kan spåra hur lång tid det tar att slutföra en aktivitet.


Bricka från Maps

När en platsbricka från Google Maps läggs till i ditt ark kan du öppna platsen direkt i Google Maps och se en förhandsvisning av platsen eller hitta vägbeskrivningar.

Datumbricka

Inkludera datum i ditt kalkylark enklare genom att använda @-ingångspunkten med genvägar som @idag, @igår, @imorgon och @datum. Genom att klicka på datumet visas en datumväljare som låter dig uppdatera datum efter behov.

Tidtagarbricka

När ett stoppurschip sätts in i dokumentet kan du starta, stoppa och återställa timern efter behov.

Aktuellt vecka 4

Tänk på att det finns ett utbud av kurser som du kan anmäla dig till, följ denna länk så ser du vilka som erbjuds just nu!

Från Resurs för IKT kommer här några tips och nyheter som är bra för dig att ha koll på inför läsårsstarten.

ChatGPT en Ai textgenerator

(Uppdaterad 26 januiari **)

Ni har säkert sett och läst om chatGPT (en AI textgenerator). Den kan användas för olika ändamål, till exempel ge svar på frågor, skriva texter, ge förslag på programmeringslösningar med mera. 


AI kan vara till hjälp för oss med en del saker men innebär också att eleverna kan skapa till exempel texter med verktygets hjälp. Därför kan det vara extra angeläget att använda det låsta provverktyget Inspera nu. Om du inte har använt verktyget innan, och behöver hjälp, får du gärna komma vid något kurstillfälle eller höra av dig till cecilia.nilsson3@engelholm.se 


** Nyligen publicerade Johan Falk en bok som heter AI och skolan, med tips och tankar om hur man i skolan kan använda sig av ChatGPT och liknande tjänster. Den finns för gratis nedladning via denna länk eller som PDF på denna länk.


Här är länk till en spellista med information om chatGPT, från Linnéuniversitetet.

https://www.youtube.com/playlist 

Ett urval av länkar till vad som skrivits hitintills.

På spaning - https://www.spaningen.se/vad-hander-med-skrivuppgifterna-nar-texter-kan-skapas-av-ai/

Skolvärlden - https://skolvarlden.se/artiklar/ai-har-dodat-den-skrivna-hemuppgiften

SVTplay - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ny-chatbot-gor-det-enklare-for-studenter-att-fuska

GP - https://www.gp.se/kultur/kultur/ai-tj%C3%A4nsterna-i-skolan-kommer-att-bli-ett-allt-st%C3%B6rre-problem-1.74446255

PC För alla  - https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.774356/chat-gpt-skolan

NY Times - https://www.nytimes.com/2023/01/12/technology/chatgpt-schools-teachers.html 


Det finns även AI generatorer för bilder, programering.

Google

Dokument

Möjlighet att visa dolda formateringssymboler kommer inom kort i Google dokument.


När du visar eller redigerar ett Google-dokument är dolda formateringssymboler, exempelvis; radbrytningar, avsnittsbrytningar, tabbar och mellanslag inte synliga. Nu kan du snart välja att visa dolda formateringssymboler för att se hur ett dokument är upplagt. När den är aktiverad kommer du att se symboler eller text som representerar följande:

• Stycke/Hård paus

• Linje/Mjuk brytning

• Avsnittsbrytning

• Sidbrytning

• Kolumnbrytning

• Tab

• Plats

Den kommer finnas under Visa - visa formeteringstecken. 

Snabbkommando för denna funktion är Ctrl+shift+P


Automatisk uppdatereing på elevers Chromebook

Från fredag vecka 4 kommer uppdatering på elevernas chromebook att aktiveras. Inställningarna kommer att fungera som att cirka 7 dagar innan uppdatering kommer ett meddelande på elevens chromebook att omstart/uppdatering av chromebooken ska göras senast om 7 dagar. Sedan sker en nedräkning tills datorn startar om och eleven får logga in igen. För att slippa omstart under lektion räcker det att eleven går in i verktyg och klickar på “om Chrome”, väljer “sök uppdatering” eller om den redan är nedladdad klickar på starta om.

Film om hur det ser ut om eleven inte uppdaterar innan datorn startar om automatiskt. 



Autouppdatering CB.gif

Aktuellt vecka 46

Tänk på att det finns ett utbud av kurser som du kan anmäla dig till, följ denna länk så ser du vilka som erbjuds just nu!

Från Resurs för IKT kommer här några tips och nyheter som är bra för dig att ha koll på inför läsårsstarten.

Tänk säkert-utmaningen

Kanske något att arbeta med dina elever, kort tid kvar.
Tänk säkert är en kampanj på uppdrag av regeringen för ett säkrare digitalt samhälle. Genom att stärka kunskapen hos internetanvändande barn minskar risken att de bli lurade. Kampanjen är ett samarbete mellan MSB, Polisen och Internetstiftelsen och syftar till att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor. Fler säkra internetanvändare är en viktig pusselbit för att skapa ett säkrare samhälle.  Läs mer om Tänk säkert-kampanjen på Internetstiftelsens webbplats.
Utaningen håller på till 27/11 22

NE Tipsar om lektioner inför Nobelveckan

OBS! Länkarna fungerar bäst för de åk som har NE-läromedel.

Nobelveckan närmar sig! Planerar du att i samband med det lyfta något Nobelrelaterat i din undervisning ska du kolla in vår sida med förslag på lektionstips och aktiviteter. Allt med koppling till dina läromedel och kunskapstjänster från NE. Länk till tipsen


De har samlat lektionstips i 3 kategorier: Pristagare och uppfinnare, Fred och rättvisa och Litteraturpriset.

NE:s redaktion har både lagt till och uppdaterat artiklar i Nationalencyklopedin med koppling till årets pristagare för att säkerställa deras tillförlitlighet och aktualitet. Du hittar dem här.


De som inte har NE-läromedel, men tillgång till NE uppslagsverk kan läsa om årets pristagare.



Tips på julkalendrar 22

Årets julkalendrar för Ritade tecken och Pictogram här!

24 luckor med tecken och pictogrambilder. Från och med den 1 december kan du öppna en lucka varje dag. Efter den 20 december kan du öppna alla luckor fram till julafton.

Du hittar kalendrarna på https://jul2022.pictogram.se och

https://jul2022.ritadetecken.se



Årets julkalendrar Creaza

I år publicerar Creaza en adventskalender med endast fyra luckor som visas i Uppgiftsbanken i samband med adventsdagarna.

Kalenderuppgifterna jobbar mot de fyra aspekterna av digital kompetens:

Eleverna får arbeta med att utveckla dessa färdigheter genom fyra stycken engagerande, relevanta och kreativa uppgifter i det elevaktiva verktyget – Cartoonist. Uppgifterna är relativt korta, men är tänkta att ha en positiv effekt på elevernas digitala kompetens. Sök Adventskalender 2022 bland uppgifterna så hittar du dem!

Creaza hittar du via verktyg i Fronter.


Aktuellt vecka 41

Tänk på att det finns ett utbud av kurser som du kan anmäla dig till, följ denna länk så ser du vilka som erbjuds just nu!

Från Resurs för IKT kommer här några tips och nyheter som är bra för dig att ha koll på inför läsårsstarten.

Nya Intranätet

Lärare och nya intranätet


Den 4/10 lanserades kommunens nya gemensamma intranät, där vi framöver kommer att hantera personalrelaterad information. För oss inbitna Fronteranvändare kommer det att bli något av en omställning, och filmen nedan är tänkt att visa hur vägen kan se ut för en genomsnittlig lärare.

https://www.youtube.com/watch?v=YdjihQ_R-aA 

(Observera att mailikon inte finns på plats för tillfället)


Den som inte hade möjlighet att vara med på själva lanseringen kan ta del av inspelat material här:

https://www.youtube.com/watch?v=UR47iwI4r8A 




Avsämning HT22

Nu är det snart dags för höstterminens avstämning för åk 1-9!

Precis som tidigare terminer finns färdiga mallar för varje årskurs, vilka innehåller alla ämnen i vilka avstämning ska göras, så att lärare slipper skapa sina egna. Mallarna kan appliceras på befintlig kurs av användare med rollen lärare eller högre, men på de flesta områden har lokala Fronteradministratören förhoppningsvis redan lagt till rätt mall.


De ämnen med HT22 på slutet som eleverna inte läst under höstterminen kan raderas eller lämnas tomma. Sammanställning av terminens avstämning sker efter vecka 44, så sista datum för registrering är söndagen den 6/11.

Kontakta din lokala Fronteradministratör vid frågor.


Bifogat:

• Avstämmaren Innehåll och funktion (PDF): https://drive.google.com/file/d/1xa3apxgwKaIYyM935zw2OtlMmFPthVzm/view?usp=sharing 

• Manual (videoklipp) för hur mall appliceras, samt hur lärare sätter omdöme (i filmen visas exempel för HT20, men det är alltså HT22 som gäller nu): https://drive.google.com/file/d/15Ggg9DJMM64u3l4Uk9hrEgxM5nt7m5aW/view?usp=sharing 

Allt om svenskarnas digitala liv 2022!

11 oktober släpps årets rapport! I undersökningen Svenskarna och internet berättar Internetstiftelsen hur internetanvändningen i Sverige ser ut och vad vi alla egentligen gör på nätet.

Rapporten går givetvis att läsa på nätet från och med 11 oktober, men missa inte att höra Internetstiftelsen berätta om höjdpunkterna. Klockan 9.00 kör de igång live på Youtube. Anmäl dig nedan så skickar de länken via mejl!

Eventet är givetvis helt kostnadsfritt.

Anmäl dig här



Digital kvart

Under läsåret 2022/2023 genomför mediecentralerna i södra Sverige ett gemensamt pilotprojekt som de kallar Digital kvart. Här vill de dela med sig till varandra av olika expertkompetenser inom digitalisering på ett tillgängligt och roligt sätt. Med korta 15-minutersfilmer inom digitaliseringen, MIK och IKT-frågor vill vi sänka digitala trösklar och inspirera pedagoger!

På sajten Digitalkvart.se hittar du en mer utförlig beskrivning om varje ”digital kvart”, vad den handlar om och till vilken eller vilka målgrupper innehållet kan användas.


Projektet är ett samarbete mellan IKT-pedagoger hos AV-Media Kronoberg/Region Kronoberg, Mediapoolen Västra Götaland, AV Media Skåne, Mediacenter Jönköpings län och GR Utbildning Göteborgsregionen.



Välkomna till årets Halloweentävling!

I år ser Creaza fram emot att få se Halloweenfilmer som är kopplade till temat ”Rädsla”.

Har du varit rädd någon gång? Hur löste du det? Klarade du att övervinna din rädsla? Fick du hjälp av någon? Det vi tycker är skrämmande och är rädda för, är olika från person till person, och det finns olika sätt vi kan hjälpa varandra på när vi är rädda.

Bidraget du skickar in till tävlingen kan handla om en person som är rädd för något, om någon som hjälper någon som är rädd eller något annat som handlar om temat ”Rädsla”.

Till lärare

Årets tävling med tema ”Rädsla” ger dig och dina elever möjligheten att arbeta med digitalt berättande där ord, bild och ljud samspelar. Låt fantasin och kreativiteten flöda!

Priset till de vinnande bidragen är pizza, glass och bio till klassen. Vi kommer utse en vinnare i årskurs 1-3, en vinnare i årskurs 4-6, en vinnare i årskurs 7-9.

Vi hoppas att deltagandet i tävlingen ska bidra till att stärka klassens digitala kompetens och sammanhållning.

Anmäl dig här för att få mer information om tävlingen och hur du skickar in klassens bidrag!




Även i år kommer det att bli en julkalender från oss på RIKT.

Håll koll i Fronter när väl december närmar sig...

Aktuellt vecka 36

Tänk på att det finns ett utbud av kurser som du kan anmäla dig till, följ denna länk så ser du vilka som erbjuds just nu!

Från Resurs för IKT kommer här några tips och nyheter som är bra för dig att ha koll på inför läsårsstarten.

Digitala prov

"För att få en god bild av användningen av Inspera samt av vilka förväntningar vi lärare tillsammans har på ett digitalt, säkert provverktyg vill vi att du besvarar denna enkät. Kontakta cecilia.nilsson3@engelholm.se vid eventuella frågor."  Länk till Formulär

Nationellt resurscentrum Biologiundervisning

Du som undervisar i biologi och letar efter information och uppslag. Vet du om att det finns ett nationellt resurscentrum, om inte besök deras hemsida vi denna länk.

https://bioresurs.uu.se/ 



NE läromedel

Få tips för din undervisning 

Upplev fördelarna med NE:s läromedel i naturvetenskapliga ämnen och få tips på hur du kan använda dem i ditt klassrum. NE pratar läromedlens upplägg, funktionalitet och pedagogiska möjligheter. Du får också förslag på hur du anpassar läromedlet efter din undervisning och elevernas individuella behov. 

 

Anmäl dig till något av de skräddarsydda webbinarier inom de naturvetenskapliga ämnena som NE håller i under höstterminen 2022.


https://www.ne.se/info/skolor/undervisning-med-digitala-laromedel-i-naturvetenskapliga-amnen/ 




Flexibilitet till funktioner i Kalkylark

Google introducerar namngivna funktioner, en ny funktion som låter dig skapa högpresterande anpassade funktioner som stöder inbyggda kalkyl-formelkonstruktioner. För att bibehålla återanvändbarhet mellan filer kan du också importera namngivna funktioner från befintliga kalkyl-filer, så att du kan använda funktioner som skapats i en kalkyl-fil i en annankalkyl-fil.




Aktuellt vecka 32

Tänk på att det finns ett utbud av kurser som du kan anmäla dig till, följ denna länk så ser du vilka som erbjuds just nu!

Från Resurs för IKT kommer här några tips och nyheter som är bra för dig att ha koll på inför läsårsstarten.

Välkomna tillbaka till nytt läsår

Hoppas du haft en sommar som förhoppningsvis varit full med återhämtning inför ett nytt läsår. 

Titta på filmen så får du kort information om Resurs för IKT

Nyheter i Google Workspace

Google dokument

I Google dokument kan du nu ställa in avisering för varje enskilt dokument. Gå via Verktyg till Aviseringsinställningar, där kan du ställa in på vilket sätt du vill ha aviseringar.

Google MEET

Nu kan du använda bild-i-bild i Google Meet när du använder Chrome. Du kommer att kunna se upp till fyra videorutor med mötesdeltagare i ett flytande fönster ovanpå andra applikationer.

Tips från UR - Skola


KLIMATKOMPIS 2022

Temat för Klimatkompis 2022 är plast och består av tre enkla, lärorika uppdrag kopplat till hållbar utveckling som skapar kunskap, hopp och handlingskompetens.
Kanske något för din klass att arbeta utifrån de utmaningar som ges i programserien.  

Klimatkompis är ämnesövergripande och kopplar till läroplanen för åk 3 i biologi, samhällskunskap, svenska och teknik.

Få mer information på webbsidan ur.se/klimatkompis.


Tips från Kodcentrum

Koda med elever i höst

Kodcentrum har många roliga aktiviteter under hösten 2022. Digitala sändningar där du och dina elever lär er mer om kodning och kodar tillsammans. Den årliga kodtävlingen Kodutmaningen. Läs mer och delta i roliga och lärorika aktiviteter med digitalt skapande som är nära knutna till läroplanen. 


Aktuellt vecka 23

Tänk på att det finns ett utbud av kurser, följ denna länk så ser du vilka som erbjuds just nu!

Föreläsningsserien Läroplanerna i fokus - Skolverket

Läroplanerna i fokus är en serie med föreläsningar som handlar om aktuella teman i de ändrade läroplanerna och kursplanerna i grundskolan och motsvarande skolformer. De vänder sig främst till dig som är lärare, men kan även vara intressanta för rektorer, skolchefer och annan skolpersonal.

Föreläsningarna hittar du på Skolverkets hemsida

Nyhetsbrev från Av-Media Skåne

Till dig som arbetar i grundskolan

Du vet väl om att du kan använda pedagogiskt material från AV Media Skåne!

Länk till senaste nyhetsbrevet

Du kommer till Av-media via verktyg i Fronter

Nyheter i Google Workspace

Nyheter i Dokument

Nu kan du markera flera textutsnitt för att ändra format i alla samtidigt. Idag fungerar det genom att hålla CTRL nere och dubbelklicka på de ord du vill markera. Mer information om detta kommer

Se nyheten på Google updates blogg.

https://workspaceupdates.googleblog.com/2022/05/multiple-text-selections-in-google-docs.html



Nyheter i Drive

I Drive har det tillkommit, eller kommer snart en kolumn som heter Plats (Location) i sökresultats-, senaste-, stjärnmärkt- och papperskorgsvyn. För att göra det enklare att skilja mellan filer som är döpta till liknande namn.

Se nyheten på Google updates blogg.

https://workspaceupdates.googleblog.com/2022/05/easily-see-file-locations-in-google-drive_0338034513.html 

Internetstiftelsen tipsar inför sommaren

I nyhetsbrev tipsar de om material, bland annat videor och poddar, de gjort under våren.   

Bläddra bland:

Tips från Kodcentrum

Koda med elever i höst

Kodcentrum har många roliga aktiviteter under hösten 2022. Digitala sändningar där du och dina elever lär er mer om kodning och kodar tillsammans. Den årliga kodtävlingen Kodutmaningen. Läs mer och delta i roliga och lärorika aktiviteter med digitalt skapande som är nära knutna till läroplanen. 


Museum på webben

På SETT-mässan visade ett par museum upp vad de arbetat med för att sprida kunskap via internet.

Vikingmuseet

Nu är det möjligt att besöka The Viking Museum från din egen soffa! De erbjuder guidade visningar via Skype/Teams. Den digitala visningen är väldigt interaktiv och tar ca 1 timme, ni får följa med en av deras arkeologer runt i utställningen och får då även chans att ställa frågor under tiden. Den guidade turen är en introduktion till vikingatiden, men det går även bra att önska ett tema (t.ex. runor, mytologi, kvinnor på vikingatiden, skepp och resor).

Ett digitalt besök kostar 1500 kr, bokning görs via deras hemsida.

De har även en podd med några avsnitt, följ denna länk för att lyssna.

Världskulturarvsmuseeerna

Upptäck Världskulturmuseerna med din skolklass, via Teams, utan att lämna klassrummet! De jobbar aktivt med att utveckla digitala skolprogram och här hittar du vad de erbjuder i dag.

Lantmäteriet, Geoskolan

Utveckla elevernas digitala kompetens och undervisa med GIS och geodata! Med Geoskolan får du som grundskole- eller gymnasielärare tillgång till ett kostnadsfritt undervisningsstöd som kan användas i de flesta ämnen. Här får du lektionsförslag och tillgång till en kartapplikation med data från Lantmäteriet och flera andra myndigheter.

Geoskolan för grundskolan

Hitta förslag på lektioner och fältstudier inom GIS och geodata för elever i förskoleklass upp till årskurs 9. Materialet stödjer kunskapskraven i läroplanen och det är framtaget i samarbete med lärare. 

Ta del av Geoskolan för grundskolan.

Geoskolan för gymnasiet

Ta del av våra lektioner och fältstudier för gymnasiet där eleverna får hantera GIS och geodata. Lektionsförslagen är framtagna tillsammans med lärare och stödjer kraven i läroplanen.

Ta del av Geoskolan för gymnasiet.

Historiska kartor

Se kartor över Sverige från så långt tillbaka som 1628

Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk. Inte konstigt kanske, att de ofta ges bort som presenter.

Det är gratis att titta på kartorna. Om du vill kan du även spara ner dem till din dator i olika format eller skriva ut dem.

Länk till historiska kartor


Digitalt boktips!

Advania skolpartner har givit ut en digital bok om heter Hela förskolan skapar, boken är gratis.

Boken handlar om skapande i förskolan med hjälp av en iPad. Begreppet skapande nämns i förskolans läroplan (kap 1) som en viktig ingrediens i barnens utveckling och lärande.

Boken utgår ifrån ämnena naturvetenskap och teknik, matematik och språk. Tanken är att boken ska ge inspiration till hur man kan använda olika funktioner i apparna för att stimulera kreativiteten hos barnen i förskolan. Aktiviteterna i boken uppmuntrar dem till att vara producenter istället för konsumenter.

Författare Gunilla Möller, Johanna Widesson, Maria Högberg och Sofia Öhrner

Ni laddar ner boken via denna länk

https://www.advania.se/erbjudande/skolpartner/digitala-bocker/hela-forskolan-skapar

Laddar ni ner den till en iPad så använder ni iBooks på iPaden för att läsa boken. Laddar ni ner den till en PC-dator så behöver ni installera ett program som kan läsa e-böcker. Här är en länk till programmet

https://adedownload.adobe.com/pub/adobe/digitaleditions/ADE_4.5_Installer.exe 

OBS! I slutet av installationen så får man ett erbjudande om att installera Norton antivirus, svara nej tack.



Oribi Speak Nyheter

1. Möjlighet att spara ner uppläsning som mp3-fil 

2. Användaren kan komma åt OCR:ad text innan den blir uppläst

Klickar på Oribi Speak-ikonen så du får upp verktygsfältet. Till höger om OCR-rutan finns en pil. Klicka på pilen så får du två val. Läs upp och spara. Vissa PDF och Epub går inte att få upplästa via OCR på vanligt sätt utan man har varit tvungen att högerklicka och och sedan välja läs upp med Oribi Speak. Nu använder man istället "Läs upp" under pilen.

Att spara till mp3 har varit efterfrågat och även att komma åt OCR-ad text innan den blir uppläst. Välj "Spara" efter att du klickat på pilen och sedan markera ett område. Då hamnar det markerade området i en ruta. Under finns några val. Läs upp, spara till ljudfil och kopiera. Läs upp så läser den texten i rutan. Spara så skapar du en mp3 och kopiera så kopieras filen till klippbordet. Se skärmdump.


Skoldatatekets sida är uppdaterad

Under rubriken För elever med annat modersmål är sidan uppdaterad med länkar till utbildningsresurser på ukrainska. Där finns även inloggningsuppgifter som man kan dela ut till Polylino och som gäller åtminstone terminen ut. 


Ny sida för Hörselpedagogiskt stöd med tips, länkar och kontaktuppgifter som kan vara bra att hitta till då man har elever med hörselnedsättning. 


Av-Media Skåne


Du vet väl om att du kan använda pedagogiskt material från AV Media Skåne! I Ängelholm når du det enklast via Fronter och verktyg klicka på AV Media Skåne symbolen.

Under hösten 2021 har Av Media Skåne uppdaterat sitt kundregister, så att alla verksamheter från förskolor upp till vuxenutbildning i samtliga medlemskommuner finns inlagda med egna kundnummer i deras system. Det innebär atdu som arbetar på förskolorna  enkelt och snabbt kan skapa dig ett personligt konto i deras Mediekatalog, som omfattar ca 25 000 artiklar

Till dig som arbetar i skolan

Senaste nyhetsbrevet Från AV Media Skåne.

Till dig som arbetar i förskolan

Film för förskolan

Här har AV Media Skåne valt ut några tips just för förskolan!

Utveckla förskolebarnens förståelse och språk med hjälp av film och sagor med siffror, rim och ramsor! I deras Mediekatalog hittar du filmer för små, på flera olika språk.

Allt material är kvalitetsgranskat, åldersanpassat, reklamfritt och inköpt med rättigheter som gör att du får använda filmerna för utbildning och lärande.


Tema Film för förskolan hittar du på deras hemsida under Tema och aktuella händelser. Här hittar du ett urval av filmer för förskolan, men fler finns att hitta i Mediekatalogen när du söker på förskola som målgrupp! 

Logga in och kika runt! -  I Ängelholm når du det enklast via Fronter och verktyg klicka på AV Media Skåne symbolen.


Mer hittar du här i deras senaste nyhetsbrev som gäller för förskolan.


Aktuellt vecka 13-14

Tänk på att det finns ett utbud av kurser, följ denna länk så ser du vilka som erbjuds just nu!

Internetstiftelsen

Demokratifrågor på nätet

Under våren 2022 belyser Internetstiftelsen en viktig demokratifråga, nämligen nätet som informationskälla och arena för politisk diskussion. Det börjar 5 april med lanseringen av delrapporten Svenskarna och internet: Valspecial 2022. Därefter följer en eventserie där vi fördjupar oss i det demokratiska samtalet på nätet. Här kan du läsa mer om Internetstiftelsens satsning.

Valspecial 2022 Svenskarna och Internet

5 April släpps Valspecial 2022 från Svenskarna och Internet. Det handlar om en delrapport med fokus på politik. Klockan 9:00 5/4 sänder de information om innehållet via sin Youtube-kanal. Länk

Inspera

Här hittar du kort information om de nationella proven i Inspera, alltså hur du skapar dem, hur du arbetar i monitorn, hur du skriver ut proven samt hur du avanonymiserar. Du hittar ytterligare information om Inspera på “Resurssidan/Digitala prov Inspera”. Hör gärna av dig om du saknar någon information om nationella proven eller något annat kring Inspera. 

cecilia.nilsson3@engelholm.se


Fronter

Torsdagskvarten är tillbaka! Test 3.0 – även kallat itslearnings/Fronters nya testverktyg – är ett verktyg framför allt för självrättande test där eleverna kan få träna sina kunskaper och färdigheter, men också göra andra test som ska vara underlag för bedömning. 

Välkommen att ta del av en Torsdagskvart om detta verktyg torsdagen 7/4 kl.15.00.


Aktuellt vecka 11

Tänk på att detfinns ett utbud av kurser, följ denna länk så ser du vilka som erbjuds just nu!

Påminnelse Avstämning för åk 1-9

Se anslag i kursen All personal - Ängelholm


Globala skolan

Demokrati och de globala målen - föreläsning online 31 mars kl. 15-17

Demokrati borde vara en självklar förutsättning för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Så varför nämns inte demokrati i Agenda 2030? Är en hållbar utveckling möjlig utan demokratiska principer? Vilka varianter på demokrati finns i olika länder och hur hänger det ihop med hur långt har länderna kommit för att uppnå de globala målen?

Medverkar gör Martin Lundstedt från statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet som varit med och utvecklat metoder för att mäta demokrati och Helen Arfvidsson från Världskulturmuseet som leder projektet "Demokrati finns inte – vi gör den!"

Anmäl dig via länken senast 24 mars! 

Anmälan till seminariet "Demokrati och de globala målen" 31 mars

Nyhetsvärderarna

Material som vänder sig i första hand mot Högstadiet och Gymnasiet.

Har ett upplägg där du och dina elever kan träna på att värdera information om exempelvis Kriget i Ukraina. 

Övningar som eleverna kan använda finns här: https://nyhetsvarderaren.se/ukraina/ovningar/ 

I övning ett finns en kort video om hur man kan granska bilder som är bra att titta på för eleverna. Att se hur andra gör omvänd bildsökning har vi sett i vår tidigare forskning att det är bra. Vissa av uppgifterna är enkla medan andra är svårare, och det är bra om eleverna inser att faktagranskning är svårt. 


Länk till startsidan för denna tjänst finns här.


UR Play

TAKK material nu på UR

Sagor, sånger och handledningar med TAKK från Tripp, Trapp, Träd på UR Play.

13 fristående sagor och 5 sånger

Läs mer om produktionen av dessa produkter


ILT byter namn

ILT byter inom kort namn till ILT education


Aktuellt vecka 7

Dags för årets andra nyhetsbrev från Resurs för IKT. 

Innehåll:
AV-Media Skåne, Advania Skolpartnerdagarna, MEET nyhet, NE.

AV-Media Skåne

AV-Media Skåne erbjuder nu lärare och elever i alla medlemskommuner tillgång till vårt digitala bibliotek. Detta är ett litet bibliotek med stora möjligheter. Utbudet styrs av efterfrågan och tillgång. 

Bibliotekets utbud styrs av lärares efterfrågan och bokförlagens tillgång. 

Tillvägagångssätt:

Kriterier för vårt utbud:

AV Media Skåne E-bib


Advania Skolpartnerdagar

Den 16 och 17 mars 2022 går Skolpartnerdagarna återigen av stapeln! Tid båda dagarna är 12:30-17:00

Moderatorer för dagarna är Anna Sterlinger Ahlring & Philip Hjalmarsson från Anna och Philips Lärarpodcast.


Det är helt digitalt vilket underlättar deltagandet då du endast behöver en dator med uppkoppling.

Mässa, föreläsningar & breakout-pass

I den virtuella mässan kommer du även att få ta del av lanseringar, produktdemos, interaktion m.m.

Du styr själv ditt deltagande, när du loggar in och loggar ut, ungefär som på en fysisk mässa.

NYHET är att samtliga föreläsningar kommer att ligga publikt online två veckor efter eventet, men då måste du anmält dig!. 

Anmälan senast 11 mars kl 16:00!

För mer information om talare klicka på LÄNKEN!

Klicka på LÄNKEN för att komma till sidan med information och anmälningslänk. 

Googlenyheter

Viktigt! Deltagarna har 30 sekunder på sig att slutföra diskussionen innan de flyttas tillbaka till huvudrummet automatiskt.

Om du vill stänga alla rum innan 30-sekunderstimern går ut öppnar du panelen Smågrupper och klickar på Stäng rum . 



NE

Webinarer 

Missa inte webbinariet där NE guidar dig igenom de nya programmeringskursdelarna i Matematik åk 4, åk 5 och åk 6.

Tidpunkt 9/3 - 15:30-16:00

Jesper Sörensson, läromedelsutvecklare i matematik, guidar dig igenom de nya avsnitten, ger praktiska tips och visar dig steg för steg hur du kommer igång med din undervisning i programmering. Du får också se hur du på ett lekfullt sätt kan introducera olika programmeringskoncept. Givetvis avslutas det med en frågestund. 


Anmälan via denna länk


SVA-läromedel genom NE

Nu lägger NE till läromedel för SVA för 4-6 och 7-9. Ni hittar det under rubriken Språk. Eleverna möts av lättlästa och anpassade texter som i ännu större utsträckning fokuserar på bilder, ljud och filmer som stöd. Även strukturen är tydligare. 

https://www.ne.se/info/aktuellt/skola/sva-eget-laromedel-for-eget-amne/



Aktuellt vecka 3-4

Välkomna tillbaka till vårterminen 2022. i denna uppdatering av aktuelltsidan kan du bland annat läsa om Workspace, Fronter, Begreppa, Inspera, Spark, Polyglutt och två event som Advania står som arrangör för. 

Nyheter som riktar sig mest mot personal på förskolan följ denna länk

Om du vill fördjupa dina kunskaper inom någon av de digitala tjänster vi har ta en titt på vår kurssida

Skulle det inte finnas det du eftersöker prata med din IKT-pedagog som kan framföra önskemål på kurser.

Google W edu + till lärare åk 1-gy

Licenser för detta är inköpt och lärare på skolorna ska ha fått den tilllagd. Detta innebär att alla undervisande personal, inom skolverksamhet 1-Gy bör ha fått tillgång. Det du kan göra i MEET är bland annat dela upp i smågrupper, skapa omröstningar och frågor och sortera bort bakgrundsljud. Om du använder Classroom kan du där använda dig av plagiatkontroll. Mer info om dessa funktioner kommer på resurssidorna om ett tag!

Om Du som lärare inte fått denna möjlighet, gå till din IKT-ansvarige på skolan så får den kontakta Nils på Resurs för IKT.

Efterhand kommer även eleverna få tillgång till pluslicens, men det kommer mer information om detta.


NE - läromedel

Är du nyfiken på hur du kan använda NE i din undervisning? Oavsett om du redan i dag använder NE eller inte finns det något för dig. Här hittar du en samling av tillfällen då vi hoppas att få träffa dig.

Länk till startsidan med webbinarierutbudet.




Fronter

Nya planeringsverktyget kommer att bli standard i vårterminens kursmallar. Om man vill ändra tillbaka till den gamla layouten så gör man det via de tre små prickarna i planeringsinställningarna.

Begreppa

Till terminsstart har Begreppa fyllt på med filmer i flera ämnen! Dessutom har det tillkommit ett nytt språk, nu hittar ni filmer på thai i Begreppa! Under kommande år kommer ni få se flera nyheter i tjänsten, så väl som funktioner, filmer, språk och interaktiva inslag. 

Vill du se vilka, följ denna länk.



Inspera

Det kanske känns som att de nationella proven ligger långt fram i tiden men det är bra att redan nu boka in en kurs eller repetition om du känner dig osäker på hur det fungerar. Fyra kurser finns utlagda i nuläget. Om du inte kan något av dessa tillfällen eller om ni vill ha en gemensam genomgång för arbetslaget är du välkommen att höra av dig via mejl så bokar vi in ett tillfälle. Om du inte har bekantat dig med den nya bedömningsmodulen (som ligger i mallarna nu) kan det dessutom vara bra att göra det. 

OBS! Eleverna som använder mac eller PC behöver uppdatera SEB. Tänk på att kontrollera så att Inspera fungerar för alla elever i god tid innan det är dags för proven. 

Hör av dig till cecilia.nilsson3@engelholm.se om du behöver hjälp, vill boka tid eller har frågor om Inspera. 



Google på flera sätt

Tillsammans med Google bjuder Advania Skolpartner in till ett kostnadsfritt online-event den 10 februari 2022 Kl 9:00-15:30. 

Advania kommer tillsammans med pedagoger från hela Sverige samt från USA inspirera till hur man kan använda Googles verktyg på flera sätt i undervisningen. Advania vill med detta event lyfta fram alla fantastiska idéer på hur man kan använda Google for Education och andra verktyg som tillhör Google-familjen. Under varje pass kommer 2-3 föreläsare inspirera dig inom olika områden.

Ta del av program & föreläsare via denna länk:

https://www.advania.se/om-advania/evenemang/pa-flera-satt-med-google-februari-2022/


Advania kommer att spela in eventet och sändningen kommer att ligga öppen i 14 dagar efter eventet.

Efter ca en vecka efter eventet kommer även eventuella presentationer finnas tillgängliga från föreläsarna till de som anmält sig.  

Om du inte kan delta på angivet datum gör ändå en anmälan så att du kan ta del av eventet i efterhand, under 14 dagar har du tillgång till det inspelade materialet

Adobe Spark byter namn till Adobe Creativ Cloud Express

Spark har bytt namn men innehåller samma funktioner samt lite nytt. Om du har problem att komma åt Spark/Creative Cloud Express. Kontakta din IKT-administratör på skolan. 

Nyheter som riktar sig mot Förskola

Polyglutt

Nu är det återigen möjligt att logga in i Polyglutt via webbläsaren. Länk till inloggningen hittar ni i verktyg på Fronter. Ni använder samma inloggning som ni använder i appen. 


Apptips 

Nu finns det en möjlighet att tipsa varandra om appar som används i verksamheten. Detta genom ett Google formulär som ni hitta i Kursen förskoleforum. Ta denna möjlighet att sprida till er kollegor vilka appar ni använder tillsammans med barnen. Tipsen kommer att sammanställas i en lista som alla kan ta del av


Aktuellt vecka 50

Ha nu en riktigt härlig Jul och ett Gott slut på 2021.

Talsyntesen Oribi

Oribi speak, fungerar nu. Samtidigt har tjänsten flyttats till egen server för ökad och bättre kapacitet. 

Tänk på att det går att använda kortkommandon i Oribi, som kan underlätta användandet.

Förslag från Annika på Skoldatateket på användbara kommandon. 


Starta – shift+ctrl+högerpil

Stoppa         – shift+ctrl+blanksteg

Öppna ordbok -  shift+ctrl+o

Tala snabbare – shift+ctrl+pil upp

Tala långsammare – shift+ctrl+pil ner


OBS! Varje användare måste själv lägga in dessa.

Länk till manual för att ändra kortkommandon



Nytt i Creaza

I Creaza har det presenterats nyheter i Cartonist. Bland annat dessa Tema; Pirater, Gulldlock och de tre björnarna, resor under havet. 


Läs mer på deras blogg.

Kikora försvinner

Tjänsten Kikora som vi haft via Mediakatalogen på AV-media är nu borttagen därifrån. Detta innebär att vi inte längre har ett avtal med Kikora. Därför försvinner denna tjänst från Verktyg i Fronter! Om du som lärare använder denna tjänst ta kontakt med din IKT-ansvarige och din rektor för att kunna beställa licenser som skolan kommer att få bekosta. I samband med det måste även avtal skrivas samt ett PuB-avtal för hantering av personuppgifter tecknas, innan tjänsten kan användas igen. 

Pris för tjänsten kan ses via denna länk. 

Nytt i G Workspace

I MEET

Google introducerar flera förbättringar för grupprum i Google Meet. Dessa förbättringar inkluderar:

• Möjligheten för mötesvärdar och medvärdar att automatiskt flytta tillbaka deltagare till huvudmötesrummet när grupperingsrummen tar slut.

• Bättre visuella indikatorer för gruppdeltagare för att indikera denna rörelse.



I Presentation

Filmremsan i Google Slides är nu hopfällbar

I Google Slides kan redigerare nu komprimera eller utöka filmremsan efter behov. Om du komprimerar filmremsan utökas den aktuella bildvyn för mer fokuserad redigering. Du kan visa filmremsan när du behöver navigera till eller redigera de andra bilderna i din presentation.



Aktuellt vecka 48

 Innehåller bland annat Länk till julsida, Presentation av julkalender i Fronters planeringsverktyg, tips om ungaforskare.se, med mera.

I dagarna har Julsidan här på Resurssidorna öppnats igen. Där finns länkar till några Julkalendrar som ligger online. 

Julkalender i Fronters nya planeringsverktyg

Från oss på RIKT delar vi en Julkalender med en del tips om de verktyg vi har tillgång till i Ängelholm, samt några klassiska sketcher. Kalendern är skapad i Fronters nya planeringsverktyg och du möter en ny “lucka” varje dag. All personal får tillgång till denna kurs under december månad. 

Oribi Speak

Äntligen har Oribi löst kommunikationen med canvasrenderingen i Google dokument. Uppdateringen är  godkänd av Google och alla funktioner ska fungera igen. Det funktioner det varit mest problem med är ordprediktion och ljudning av ord och mening. Ny versionen heter 2.2.11.

Unga forskare

På deras webbsida finns metodmaterial och verktyg för att insperera engagera och motivera eleverna samt att ge lärare ett stöd. Där kan man boka gratis föreläsare, via webb och använda deras arbetsmaterial.  De har olika områden, ett handlar om Cybersäkerhet.  

De erbjuder material från mellanstadiet och uppåt!

Google Workspace

Länka till markering på webbsida

Vet du om att du kan markera en del av text på en webbsida för att sedan länka till just det du markerat.

Se Gif om detta.

Något som kommer längre fram "Knappar för att begränsa sökningen i Drive"

En Betaversion gällande förfiningsknappar vid sökning i Drive testat nu av ett antal användare, ej Ängelholm. Spännande att se när den släpps som stabil funktion för alla.



Aktuellt vecka 39

Fronter- avstämningsdags, Nytt från Begreppa, Från Google på flera sätt, tips om eTwinningkonferens och nyhet i Workspace

Nu är det snart dags för höstterminens avstämning för åk 1-9!

Precis som tidigare terminer finns färdiga mallar för varje årskurs, vilka innehåller alla ämnen i vilka avstämning ska göras, så att lärare slipper skapa sina egna. Mallarna kan appliceras på befintlig kurs av användare med rollen lärare eller högre, men på de flesta områden har lokala Fronteradministratören förhoppningsvis redan lagt till rätt mall.

De ämnen med HT21 på slutet som eleverna inte läst under höstterminen kan raderas eller lämnas tomma. Sammanställning av terminens avstämning sker efter vecka 44, så sista datum för registrering är fredagen den 5/11.

Kontakta din lokala Fronteradministratör vid frågor.

Avstämmaren Innehåll och funktion (PDF): https://drive.google.com/file/d/1xa3apxgwKaIYyM935zw2OtlMmFPthVzm/view?usp=sharing

Manual (videoklipp) för hur mall appliceras, samt hur lärare sätter omdöme (i filmen visas exempel för HT20, men det är alltså HT21 som gäller nu): https://drive.google.com/file/d/15Ggg9DJMM64u3l4Uk9hrEgxM5nt7m5aW/view?usp=sharing 


Nytt från Begreppa (ILT)

I september lanserade Begreppa under namnet "Manabua" i Norge och Finland. Det innebär att berättarröster och undertexter finns på språken: svenska, engelska, norska, finska, polska, tigrinja, arabiska, somaliska och dari.

Dessutom har de fyllt på med fler filmer, begreppslistor och quiz i Begreppa! Du hittar nu bland annat fyra filmer om medeltiden och totalt 46 filmer i ämnet historia för åk 4–6 och 7–9.

Begreppa förklarar skolspråkets begrepp och nyckelord på ett sätt som gör dem lättare att förstå. Begreppa är till för alla elever, oberoende av olikheter i bakgrund och skolsituation, som ger mera jämlika förutsättningar till att förstå och uppnå målen i läroplanen.

Nytt i Workspace

Dokument - Nu ska du strax kunna lägga till “vattenstämpel” i Dokument, se gif.


Nationella eTwinningkonferensen 2021

Den 15 oktober kl. 13-16 utforskas ämnet mediekompetens och desinformation i skolans kontext. Konferensen gästas av flera experter från bland annat Skolverket och Statens medieråd. Läs mer och anmälan via denna länk.

https://invitepeople.com/events/89adbbb619152



Kort rapport från eventet Google på flera sätt

22 och 23 september var det webbinar om Google på flera sätt. 


Det visades hur man kunde använda Presentationer som en interaktivt del av undervisning. 

Det visades även hur du som lärare kan använda dig av Kalkyl. Exempelvis hur du kan “koda” för att få fram bilder i kalkylark när du skapar ett matematiktest eller annat test i ett Kalkyl. Hur man kan använda uppgiftskort via dropdownlist för att göra uppgifterna mer synliga för elever som sitter på datorer med mindre skärm.

Hur du kan använda Teckning i ditt arbete med eleverna och skapa banners med hjälp av denna app. Länk till Teckning med lite tips, spara ner den som egen kopia till din Drive.

Tips och ideer från detta event kommer att dyka upp under respektive sida för Google verktyg här på Resurssidorna, under oktober och november.

Aktuellt vecka 37

Formulärnyhet, Kurser, Advania Voice och NE Tips om källan Twig

Tips om Twig i NE PLAY

I NE som du hittar via verktyg i Fronter finns mycket bra innehåll. Ett tips för dig som undervisar i NO är att gå till NE PLAY och sedan sortera ut Twig inder fliken “källa! Här finns många bra filmer, i dagsläget 400 st, som förklarar begrepp inom NO-sfären. 

När du går igenom filmerna var vaksam med hur länge NE har licens för den film du vill visa. 

Kurser på gång

Under kurser på resurssidorna finns det nu en kurs om Nya planeringsverktyget i Fronter, varför inte passa på och anmäla dig!

Klicka här för att komma till kurssidan.

Nyheter i Workspace

Enklare navigering i Formulär

Nu går det att ställa in ditt formuär eller Quiz med en synligare inställningsflik i Formulär. Utrullningen startade 8 september.

AdvaniaVoice förlänger provperioden till och med december

Advania förlänger testperioden till och med december. 

Se nyhet från vecka 35. 

Polyglutt skola byter namn till Polylino

Namnet Polyglutt kommer finnas kvar för förskolan medan Polyglutt skola får nytt namn. Nya länkar till båda tjänsterna finns i Fronter under verktyg. 

NE-UTBILDNING för Ängelholms personal F-9

Nu finns tider att delta i utbildning tillsammans med NE. Det erbjuds tre tillfällen per målgrupp och man kan välja fritt vilka tillfällen man vill/kan delta i.

Det kommer att vara digitala möten som enbart riktas till personal i Ängelholm. Länkar till träffarna kommer publiceras på Fronter i Kursen ALL Personal cirka en halvtimme innan kurstillfället.

F-3:

4-9: 

Advania “På flera sätt med Google”

Vårens stora lyckade Google event ”På flera sätt med Google” är tillbaka! Denna gång med ännu mer inspiration och ännu fler kreativa förslag på hur man kan använda Googles verktyg i undervsningen! NYTT för denna gång är att eventet spelas in och ligger publikt ytterligare en vecka efter sändning, så att du har möjlighet att ta del av innehållet även om du inte har möjlighet att närvara live.

I år har vi dessutom TVÅ ytterligare erbjudanden till ALLA DELTAGARE,

Advania Skolpartner erbjuder två kostnadsfria digitala workshops som en uppföljning på detta Google event till alla deltagare.

Information

Datum:

22 september 13:00-16:20

23 september 09:00-12:00

Plats: Livestream i YouTube 

Läs mer och anmälan via denna länk

Tänk på att stänga av Ublock för sidan, om du inte ser anmälningsformuläret.


Advaniaevent på Rebbelberga 12 augusti

Läs mer om vad Advania Skolpartner genomförde med Rebbelbergas lärare under en av uppstartsdagarna i år på Englarbloggar.


AdvaniaVoice testperiod september 21

Under septembermånad är AdvaniaVoice öppet för alla som vill testa det.

Länk till Video om tanken bakom Advania Voice. 

Du kommer dit genom att klicka på denna länk - logga in med ditt googleEDU-konto @skola.engelholm.se. Länken finns även under mappen Länkar i bokmärkesfältet i Chrome. Skulle det inte länken vara synlig i Länkmappen hos dig, ta kontakt med din IKT-ansvarig på skolan du arbetar.

Som sagt det är en testperiod, kostnad för att förlänga och arbeta mer med verktyget kommer att belasta skolan.

Creaza AudiEditor

Tänk på att ni alla har tillgång till AudioEditorn i Creaza, åtkomst via Verktyg i Fronter. 

Tips från Creaza vad du kan göra i den via denna länk.

Kan även användas likt Advania Voice för att spela in ramsor och sång till befintlig musik i editorn. För att sedan spara och expoprtera ner som mp3-fil till Drive. Denna editor har vi ju redan i vår bukett av tjänster/verktyg.

Webinar från ILT

Inläsningstjänst erbjuder olika webinar kring de tjänster vi har. Det gäller bland annat Inlästa läromedel, Begreppa och Polyglutt (som för övrigt byter namn till Polylino nu). 

Susanna Cederquist håller i webinaret “Dyslexi i skolan” och Barbro Westerlund erbjuder föreläsningen “Att främja elevers läsförmåga och engagemang.” Samtliga föreläsningar är kostnadsfria. 

Ni anmäler er via bifogad länk: https://www.inlasningstjanst.se/kategori/evenemang/

Under Aktuellt på ILT´s sida kan ni även ta del av olika podcasts och få information om de senaste nyheterna.

Information om Resurssidorna

Om du exempelvis letar efter svar på hur man infogar bild i Google Presentation så ta  en titt på resurssidorna under Interna tjänster - Google Workspace - Presentation. Under september kommer det ske uppdateringar på resurssidorna, mer om detta kommer i nästa Aktuellt.

Fronter - Torsdagskvarten

Under året planeras de korta webbinarierna ”Torsdagskvarten” att komma igen. Se dem live eller inspelade, kanske tillsammans med en kollega på en kafferast!

Kvartarna som hållits tidigare kan du ta del av redan nu. De handlar om olika pedagogiska verktyg som finns i Fronter/itslearning, men är intressanta för alla som är nyfikna på vad en digital och pedagogisk lärplattform kan ge.

https://itslearning.com/se/torsdagskvarten/

Aktuellt vecka 32

Välkommen tillbaka till ett nytt läsår!

Hoppas du haft en sommar som förhoppningsvis varit full med återhämtning inför ett nytt läsår. 

Från Resurs för IKT kommer här några tips och nyheter som är bra att ha koll på inför läsårsstarten.

Tillfälle att få introduktion i den nya talsyntesen Oribi Speak

Under sommaren aktiverades talsyntesen för alla lärare och elever. När du är inloggad i Chrome med ditt @skola.engelholm.se konto kommer en webbsida att öppnas med en kort rundvandring i verktyget se bild.

IKT-pedagoger och speciallärare/specialpedagoger var först ut och nu kommer erbjudandet till dig som lärare att boka dig för en introduktion av den nya talsyntesen via ett webbinarium. Datum för dessa är 16 och 17 augusti och tiderna som finns att välja mellan är kl 10:00 och kl 14:00, båda dagarna. Du bokar tid via länken till formuläret nedan för att sedan den 13 augusti få en inbjudan med webblänk i din outlookkalender.

Länk till formulär för anmälan

AV Media Skåne - Den 21 juni bytte Mediekatalogen utseende

Inloggning ska ske via skolfederationen som vanligt!

Filminnehållet är kvar samt möjligheten att boka litteratur, teknik och DVD, men du möts av ett nytt utseende och nya funktioner.

Dina sparade favoriter kommer att hittas i "Samlingar". Du kan behöva uppdatera sidan första gången du loggat in i Nya Mediekatalogen för att de ska synas.

Bokade artiklar för höstterminen termin som du gjort i vårens Mediekatalog kommer att ligga kvar i Nya Mediekatalogen.

Du kommer åt alla artiklar genom att klicka på "Sök" (förstoringsglaset) i Nya Mediekatalogen.

Om du har flera konton

De användare som i gamla mediekatologen hade flera konton kommer att påverkas, då man endast kan ha ett konto kvar. Observera att det kontot som du loggar in med första gången är det som du kommer att ha i fortsättningen.


I detta klipp beskrivs hur du kommer igång!


Länk till AvMedias hemsida med mer information

Drive - Säkerhetsuppdatering 13 september

I Korthet innebär det att det kommer läggas en nyckelkod till adresserna för filerna i Drive, gäller i största del filer som exempelvis MS Office Word, Excel med flera. Läs mer om säkerhetsuppdateringen via länken. 

Säkerhetsuppdatering i Drive 13 september

Nytt planeringsverktyg i Fronter! 

Nu finns äntligen det nya planeringsverktyget tillgängligt för klass- och ämneskurser. Bland förbättringarna finns snyggare och tydligare layout, förenklad navigering och bättre sortering.

Du kan enkelt aktivera och inaktivera den nya designen genom att klicka på de tre små prickarna i planeringsverktyget, och välja Planeringsinställningar.

Läs mer om nya planeringsverktyget här!

Digitala Läromedel läsåret 21-22

NE: 

- Alla får tillgång till NE - F-9,
- Gy kommer få testa NE under första året, dvs läsåret 21-22

För mer information se nyhet i Fronter under kursen All Personal.

Gleerups:

- 7-9 har fortsatt tillgång till Gleerups som en helhetslösning

- 4-6 kommer få ta del av ett begränsat utbud av Gleerups läromedel

Gleerups fungerar som förra läsåret gällande  inloggning. 

G Workspace - Nyheter 

Öppna MS Office-filer direkt från delade länkar

När du nu skapar länkar till delade Microsoft Office-filer som är lagrade i Drive öppnas de direkt i Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer. Tidigare öppnades Office-filer i förhandsgranskningsläge först - den här förändringen låter dig börja redigera och samarbeta om dessa filer snabbare.

Svar sparas i Formulär

När du svarar på en Google Form, Quiz eller Quiz -uppgift i Classroom medan du är inloggad på ditt Google-konto sparas dina framsteg automatiskt som ett utkast i 30 dagar från din senaste redigering eller tills din inlämning är klar.

Ny Google Meet webbapp 

Google har lanserat en ny fristående Google Meet -webbapp. Denna progressiva webbapplikation (PWA) har alla samma funktioner som Google Meet på webben, men som en fristående app är det lättare att hitta och använda, och det effektiviserar ditt arbetsflöde genom att eliminera behovet av att växla mellan flikar.


PWA körs på alla enheter med Google Chrome webbläsare version 73 och senare (version 73 släpptes i mars 2019). Det betyder att det fungerar på Windows, MacOS, Chrome OS och Linux -enheter.

Mer information kommer på MEET sidorna här på resurssidorna.

Sidansvarig: Nils Pålsson