Julsidan

Utforska lek och lär tillsammans med Tomtens nissar under december.

”En hederlig jul med Knyckertz” baseras på karaktärerna från barnböckerna om familjen Knyckertz, skrivna av Anders Sparring och Per Gustavsson. Julkalendern handlar om 11-åriga Ture som vill fira en hederlig jul, men det är inte så lätt när ens familj är tjuvar. ”Om man bara ger ett barn tillräckligt mycket kärlek, så kommer kriminaliteten av sig själv” är pappa Boves inställning till barnuppfostran. Men Ture som inte ens kan ljuga har svårt att passa in i familjen, medan lillasyster Kriminellen redan är en mästare i olika tjuvtrix. En hederlig jul med Knyckertz är en komisk berättelse i en tvärtomvärld, som ställer allt vi tänker om rätt och fel i nytt ljus.

Kodkalendern är Unga Programmerares julkalender! Med stor inspiration från amerikanska ”Advent of code” har vi skapat en julkalender med programmeringsproblem på svenska anpassade för barn och ungdomar.

Barnradions julkalender 2021 berättar historien om hoppstjärten Spero som råkar följa med en julgran in till ett människohem. Det blir ett humoristiskt äventyr på liv och död, skrivet av komikerduon Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson och regisserat av Maria Blom. Illustratör är Andrea Femerstrand.

Det sägs att omkring 10 000 småkryp följer med julgranen in varje jul. Ett av dem är Spero!

Vill du räkna ner dagarna inför julen tillsammans med oss på Gleerups?

Använd Gleerups julkalender under december månad för att inspirera eleverna att lösa matematikuppgifter av julig karaktär! Uppgifterna som gömmer sig bakom luckorna är exempel på olika typer av matematiska problem som kan lösas individuellt eller i grupp. Allra bäst är det givetvis om ni också diskuterar lösningarna i gruppen så att eleverna får ta del av varandras tankar och strategier.

I lärarhandledningen finns mer information. Problemlösningsstrategier

Bakom luckorna lär du dig mer om djurens jul!

I årets julkalender träffar vi figurerna från Djuren på Djuris. Varje dag dyker de upp med en ny känsla och en fråga riktad direkt till barnen. Länken leder till en PDF som du får ladda ner och öppna, sedan är luckorna klickbara.

Finns även en länk till QR-koder för kalendern, om man vill använda dem istället.

Länk till QR-Koder

Varje dag öppnas en lucka i julkalendern, från den 1 december och fram till julafton. Under varje lucka finns ett videoklipp med ett experiment. Du kan alltid titta tillbaka på ett experiment! Börja med Lucka 0 redan idag!

NE:s temapaket för åk 4-6

Genom att logga in på NE via Fronter finns det temapaket om julen för årskurserna 4-6. Här kanske även finns något för både yngre och äldre elever.

Om du redan är inloggad genom skolfederationen så fungerar denna länk: https://www.ne.se/temapaket/julen/

Håll Sverige Rent Kalendern innehåller spännande uppdrag och aktiviteter som är kopplade till Sveriges miljömål.

I luckorna döljer sig uppdrag och aktiviteter där eleverna får vara med i arbetet med Sveriges miljömål. Lärare – så här kan ni börja! Kalendern fungerar året om! Öppna en lucka varje dag eller en gång i veckan – det väljer ni själva.

Radioapan har gjort i ordning 24 ljudburkar med sagor och sånger, och hängt upp dem i Sagoskogen. Det blir ett kort poddavsnitt varje dag fram till jul. Mysigt för de minsta! Premiär 1 december.