Filmskapande åk 7 - Gymnasiet

"Förmågan att spela in och kunna avläsa och kritiskt förhålla sig till bilder är idag en nödvändig kompetens i utvecklingen och byggandet av vårt samhälle."


I årkurs sju till gymnasiet får eleverna tillgång till videoredigeringsprogrammet Wevideo som ligger online och är plattformsoberoende. På denna sida kommer vi samla filmresurser, inspirationsmaterial och utbildningsmaterial för WeVideo.

Resurser

Här hittar du inspiration och övningar inom filmskapande. Våra övningar är utvecklade med utgångspunkt i grundskolans reviderade läroplan med syfte att göra det lätt, roligt och framför allt enkelt att anpassa rörlig bild till de olika kursplanerna. Vi uppdaterar kontinuerligt med nya övningar som vi tar fram tillsammans med lärare, filmpedagoger och verksamma filmskapare. (Filmrikets egna text)

Här finns bra resurser kring filmskapande. Allt från planering till filmande och efterarbete.

Verktyg 7-Gy


Wevideo är en betaltjänst som vi har som licenser för till alla elever och lärare från åk 7 till gymnasiet.

Det är enkelt men full kompetent att göra vad man behöver. Det finns massor av resurser kopplade till Wevideo så man kan faktiskt göra bra presentationsfilmer utan att behöva fota/filma något själv.

Inspiration för kreativt skapande med film

Green Screen. Att jobba med Greenscreen innebär lite förenklat att man kan ”trolla bort” en enfärgad bakgrund på en bild av sig själv eller något annat, för att sedan placera sig själv mot en annan bakgrund.

Klicka på ikonen bredvid för att hitta inspiration, artiklar, blogginlägg och instruktioner.

Inspiration för att diskutera kring film

Filminstitutets filmpedagogiska verksamhet är en informations- och kunskapskälla för alltifrån regionala filmverksamheter och kommuner till enskilda skolor och lärare. Tillsammans stärker vi barn och ungdomars möjlighet till kvalitativa filmupplevelser, deras möjlighet att fördjupa sina kunskaper om film och att själva uttrycka sig med rörliga bilder.


Alltid under bearbetning... Saknar du något? Hör av dig till sidansvarig.


Sidansvarig: Göran Söderlund