Julsidan

SVT:s Julkalendern: Mirakel

Årets julkalender heter Mirakel och handlar om Mira och Rakel som reser i tiden. En av dem är från 1920 och den andra från 2020.

År 2020 är det nog många som har känt att det vore trevligt att förflytta sig till ett helt annat år. I årets julkalender Mirakel dyker ett konstgjort svart hål upp på en herrgård som leder till att Miras och Rakels själar byter plats med varandra.

Föräldralösa Mira från 2020 åker tillbaka till 1920 och välbeställda Rakel från 1920 hamnar i vår tid.

Årets julkalender i Barnradion heter "Knäckarbanketten". I centrum för berättelsen står barnen Ottilia och Amund, hertigdottern och svinpojken, som måste kämpa mot de krafter som vill skilja dem åt.

Historien utspelar sig i ett hertigdöme som styrs av två tvillingbröder vars ständiga maktkamp gör att alla runtomkring dem hamnar i kläm.

Creazas julkalender

Creaza utlyser en tävling - läs mer om den här: länk till Creazas blogg

Även i år finns 24 spännande uppgifter som alla är relaterade till julen på ett eller annat sätt. Uppdragen ger eleverna möjlighet att arbeta med många olika ämnen. Till exempel kommer det att finnas uppgifter för att ta reda på vad vi tar in i vardagsrummet tillsammans med julgranen, hur man firar jul i USA, motsvarigheter i Islam och Judendomen, julens historia samt kommersialiseringen av julen och hur vi kan uppnå en mer hållbar jul.

Logga in på Creaza för att se på den första uppgiften.

Vill du räkna ner dagarna inför julen tillsammans med oss på Gleerups?

Använd Gleerups julkalender under december månad för att inspirera eleverna att lösa matematikuppgifter av julig karaktär! Uppgifterna som gömmer sig bakom luckorna är exempel på olika typer av matematiska problem som kan lösas individuellt eller i grupp. Allra bäst är det givetvis om ni också diskuterar lösningarna i gruppen så att eleverna får ta del av varandras tankar och strategier.

I lärarhandledningen finns mer information. Problemlösningsstrategier

Bakom luckorna lär du dig mer om djurens jul!

Så här i jultider kan det vara bra att ha lite extramaterial att ta till tillsammans med eleverna. Här har vi utformat tre Jeopardy-bräden som passar för olika åldersgrupper med frågor inom svenska, engelska och matematik samt jultema.

Från Studentlitteratur

I årets julkalender träffar vi figurerna från Djuren på Djuris. Varje dag dyker de upp med en ny känsla och en fråga riktad direkt till barnen.

NE:s temapaket för åk 4-6

Genom att logga in på NE via Fronter finns det temapaket om julen för årskurserna 4-6. Här kanske även finns något för både yngre och äldre elever.

Om du redan är inloggad genom skolfederationen så fungerar denna länk: https://www.ne.se/temapaket/julen/

Varje dag öppnas en lucka i julkalendern, från den 1 december och fram till julafton. Under varje lucka finns ett videoklipp med ett experiment. Du kan alltid titta tillbaka på ett experiment! Börja med Lucka 0 redan idag!

Håll Sverige Rent Kalendern innehåller spännande uppdrag och aktiviteter som är kopplade till Sveriges miljömål.

I luckorna döljer sig uppdrag och aktiviteter där eleverna får vara med i arbetet med Sveriges miljömål. Lärare – så här kan ni börja! Kalendern fungerar året om! Öppna en lucka varje dag eller en gång i veckan – det väljer ni själva.