Aktuellt Ängelholm

Aktuell info - senaste högst upp! Facebook: Utveckling och Lärande Ängelholm

Aktuellt vecka 22


Fronter

Under sommaren släpps ett snyggare, smidigare och tydligare planeringsverktyg i Fronter – givetvis mobilanpassat!

Håll utkik efter mer information runt slutet av juni.Digitala läromedel 21/22

Under våren har ett antal lärare testat NE:s kunskapspaket där förutom NE:s vanliga tjänster även digitala läromedel ingår. Till hösten kommer det att bli digitala läromedel på följande sätt:

 • Alla får tillgång till NE - F-Gy (GY med ett år på försök)

 • 7-9 har fortsatt tillgång till Gleerups som en helhetslösning

 • 4-6 kommer få ta del av ett begränsat utbud av Gleerups läromedel


Nyheter från NE

NE 360

Aktuellt från Gleerups


Inför läsårsstart kommer integrationer till detta att vara på plats. Mer information kommer före skolstart i höst.


Google Meet

Nya meet är under utrullning i vår domän nu, vissa har fått andra inte. Den nya versionen ser ut så här. Detta innebär att tillägget Daulless kommer att behövas tas bort, för nu har MEET inbyggt att du kan se vad du delar, se mer på Googles supportsida. Länk till Googles support sida om nya MEET.
Ny talsyntes blir Oribi Speak

Vi kommer byta talsyntes och redan nu kan du ladda hem Oribi speaks tillägg i Chrome webstore. OBS, du måste vara inloggad med ditt @skola.engelholm.se-konto i Chrome.

I sommar kommer tillägget att aktiveras för alla lärare och elever. När detta är gjort kommer en webbsida att öppnas med en kort rundvandring i verktyget se bild.


IKT-pedagoger och speciallärare/specialpedagoger var först ut och nu kommer erbjudandet till dig som lärare/pedagog att boka dig för en introduktion av den nya talsyntesen via ett webbinarium. Datum för dessa är 16 och 17 augusti och tiderna som finns att välja mellan är kl 10:00 och kl 14:00, båda dagarna. Du bokar tid via länken till formuläret under texten för att sedan i augusti få en inbjudan med webblänk i din outlookkalender.


Länk till formulär för anmälan


Creaza

Lärresursen Creaza uppdateras ständigt. De senaste nyheterna är ramar och ett tema som heter Skurkar och hjältar.

Det går också att i efterhand anmäla sig till de webbinar som sänts under våren. Läs mer på Creazas blogg!
Aktuellt vecka 21


Blogginlägg från Rebbelberga

På vår rundtur i digitaliseringens tecken har vi nu kommit till Rebbelberga skola där förstelärare Ulrika Broman berättar om de digitala lärresurser som de använder inom matematiken.

Länk till blogginlägget!
Vad är MIK?

Medie- och informationskunnighet, MIK, omfattar kunskaper, förmågor och förhållningssätt som är nödvändiga för ett aktivt medborgarskap: för att var och en ska kunna ta till sig tillförlitlig information, bilda sig åsikter och göra sin röst hörd. MIK handlar bland annat om att:

 • förstå mediernas roll i samhället,

 • kunna finna, analysera och kritiskt värdera information, och

 • själv kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika medier.


Nu har det byggts upp en ny kunskapsbank, MIK kunskapsbank.
MIK Sveriges kunskapsbank är en ny webbplats som samlar lektioner, rapporter och rörligt material från flera olika aktörer. Här finns över 1400 pedagogiska resurser, sökbara efter målgrupp och ämne. Bakom kunskapsbanken står det nationella aktörsnätverket MIK Sverige, som leds av Statens medieråd. Innehållet hämtas från fyra av nätverkets medlemmar, utöver Statens medieråd; Kungliga biblioteket (Digiteket), Internetstiftelsen och Utbildningsradion, UR. På sikt är tanken att öppna upp för material från fler medlemmar i nätverket och att samtidigt bredda målgruppen.Google Workspace

Nyhet som är på väg - kan vara bra inför avslutningsbrevet till föräldrarna eller för att göra andra dokument lite mer attraktiva.

Bilder kan läggas under och över text. Kommer att dyka upp efter 24/5 2021.


Nyhetsbrev från AV-media Skåne

Senaste nytt: dramaserie för Gy, temalåda “Hjärnstark junior”, film om sommarängen, filmtips angående konflikten Israel/Palestina, material om våra träd och mera, nyhetsbrevet hittar du här!

Inför nationaldagen finns det både ett Edu-klipp (4 min) och en längre film (12 minuter) som berättar om bakgrunden till nationaldagen. Sök i Mediekatalogen!

Aktuellt vecka 20


Fronter

Testverktyget har trimmats och dessa frågetyper finns nu:

 • Antingen/eller

 • Flervalsfråga

 • Öppet svar

 • Fyll i det som saknas

 • Välj från en lista

 • Ordningsföljd

 • Matchning

Detaljerade testresultat för både pedagog och elev. Möjlighet att tilldela enskilda elever eller hela grupper samt att koppla lärandemål till testerna. Återanvänd tester i olika kurser, eller dela dem med kollegor på din skola, andra i kommunen eller hela itslearning-communityn genom att lägga till dem i ditt bibliotek. Självklart är nya Testverktyget mobilanpassat!


Google Meet

Beroende på var du skapar dina Meet-länkar så är de aktiva olika tid. här finns information om hur länge en länk är aktiv. beroende på vart den skapas. Se resurs-sidaNy talsyntes

Efter upphandling och test av personal och elever togs beslutet att det från höstterminen 21 blir det en ny talsyntes, Oribi Speak. Det kommer att erbjudas introduktionskurser på uppstartsdagarna i augusti. Under våren kommer IKT-pedagoger och Speciallärare/pedagoger få genomgång av den nya talsyntesen. Se film om Oribi Speak till höger!

Framtidens Digitala Lärande i Skolan

Som avslutning på projektet FDLIS var det en digital lärandekonferens den 28 april. I blogginlägget på Englar bloggar kan du läsa lite från dagen samt hitta länkar till både bok och de delprojekt som Ängelholm var delaktig i.


Aktuellt vecka 14


NE

I Ängelholm fortsätter ett antal lärare att utforska NE:s digitala läromedel. NE håller på att utöka sina läromedel och under våren kommer läromedel i musik, slöjd, sva och tyska åk 6. Vill du veta mer, kontakta de lärare som testar eller delta i något webbinar som NE anordnar, se program här.


Ny sida förskolan

På våra resurssidor försöker vi underlätta för alla att hitta rätt och som ett steg i detta försöker vi samla alla resurser som har med förskolan att göra under en rubrik. Detta är under uppbyggnad och förändringar sker kontinuerligt.

Skapa och var kreativ med Apple

Tillsammans med Apple bjuder Advania Skolpartner in till ett online-event den 21 april 2021. Du anmäler dig till detta via denna sida.


Soundtrap

För högstadiet och gymnasiet finns Soundtrap som musikprogram istället för Garageband. Eftersom det är ett nytt sätt att arbeta kan det behövas påfyllnad i kompetens. Se gärna på det inspelade webbinariet som hölls för någon vecka sedan. På denna sida hittar ni också andra instruktioner till programmet.Mattemaraton Kikora

Genom AV-media Skåne har alla tillgång till Kikora och varje år anordnar de en tävling, Mattemaraton.

Snart är det dags igen, MatteMaraton 2021 startar 1 maj!

Årets roligaste mattetävling arrangeras som vanligt hela maj och är kostnadsfri att delta i för alla elever i svenska skolor. I år utökar vi antalet maraton och erbjuder totalt nio lopp för årskurs 1-9!

Detta år blir det även ännu mer innehåll med interaktiva konstruktioner i

GeoGebra. Med visuella och nyttiga konstruktioner som hjälpmedel blir årets MatteMaraton mer lärorikt än någonsin!

Läs mer om MatteMaraton på http://www.mattemaraton.se


Digitala planer

I Sverige har vi regeringens nationella digitaliseringsstrategi som har som mål att det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt för att uppnå en hög digital kompetens samt för att främja kunskapsutvecklingen och likvärdigheten. Som stöd för att uppnå detta har SKR tagit fram ett stöd för huvudmannen, Skoldigiguide, där det tydligt står att “Digitaliseringen är en del av skolans kärnuppdrag.” Nu kommer också EU med en digital handlingsplan för utbildningsområdet:

EU:s digitala handlingsplan för utbildningsområdet är godkänd


RIKT flyttar - ingen utlåning tills vidare

Resurs för IKT kommer att lämna Bruksgatan 25 och återfinns någon gång i maj istället på Nybrovägen 5. Vi håller på med flyttstäd och packning nu och därför stänger vi vår utlåningsverksamhet. Vi återkommer med mer information och möjligheter att komma på besök i våra nya lokaler när vi vet mer.


Några länkar för intresserade
Aktuellt vecka 11


Digitaliseringen på skolorna

Ett blogginlägg från Nyhemsskolan som beskriver hur Nyhemsskolans bildlärare Göran arbetar med WeVideo, redigeringsprogram för högstadiet och gymnasiet.

WeVideoVåra resurser - Creaza

Nu händer det grejer i Creaza, nytt tema som har varit efterfrågat: Dinosaurier. För någon veckan sedan kom tema Superhjältar och i Påsktemat finns det uppdateringar. Gå gärna in på bloggen (och tipsa kollegorna om att följa den för nyheter och uppdateringar).

Efter påsklovet är det återigen dags för nya webinar och vi har valt att ändra dessa något. Istället för att visa samtliga verktyg så fokuserar vi istället på ett verktyg i taget. På så sätt slipper vi stressa igenom alla verktygen och kan grotta ner oss i en tjänst i taget.

Cartoonist 13/4 - Skapa tecknade serier, redigera film & presentationer

Mindomo 15/4 - Skapa mindmaps, presentationer och tidslinjer

AudioEditor 20/4 - Skapa podcasts, ljudberättelser, radioinslag m.m.

Dessa kan som vanligt ses i efterhand för de som anmält sig.Polyglutt

Polygluttlänk finns nu direkt i verktygsmenyn i Fronter - ILT arbetar med nya uppdateringar som förhoppningsvis ska göra tjänsten mer lättillgänglig.Info från Skolverket angående DNP

På grund av Schrems II-domen försenas införandet av digitala nationella prov. Provplattformen uppfyller inte längre kraven på hantering av personuppgifter enligt det förtydligande av lagstiftningen som domen från i somras innebär. Läs mer på Skolverkets sida!

Avstämning åk 1-9

För lärare åk 1-9 är det nu sista rycket för att göra avstämning åk 1-9, söndag 21/3 är sista dagen för registrering.


Fronter/itslearning

Förstå Fronter (Itslearning) på 15 minuter!

Johan Busck från Itslearning kör ett online demo den 31/3 kl. 15:00, där han går igenom de viktigaste funktionerna i lärplattformen. Efter presentationen ges möjlighet att ställa frågor.

Mer info och anmälning!

Aktuellt vecka 9


Digitaliseringen på skolorna

Under våren kommer vi att få en inblick i hur olika verksamheter arbetar med vår digitala plan. Senaste inlägget är från Munka Ljungby där vi får läsa om hur de jobbar från förskoleklass upp till åk 9.


Vi ser gärna att fler delar med sig på Englar bloggar - läs på Fronter hur du gör.


Inom Familjen Helsingborg finns Pedagogsajten där du också kan lämna in bidrag. Just nu har den en serie inlägg som heter “Nyfiken på…” och de tar gärna in bloggare från medlemskommunerna. Läs mer på länk längst upp på sidan.Våra resurser - NE

Nu när snart våren är här kanske det kan vara läge att använda några av våra resurser i planeringsarbetet. Flyttfåglarna kommer snart - varför inte köra ett temapaket från NE?


Inom kunskapspaketet från NE finns även världens religioner, länder och klimat samt naturligtvis ordböcker och uppslagsverk.


Logga in i Fronter - gå till Verktyg och sedan vidare till NE eller AV-media.Våra resurser - AV-media

Inom några veckor så kommer påsken, då kan du använda AV-media och mediakatalogen, sök på Påsk och den målgrupp du har. Det finns både klipp och filmer. Edu-klippen är nu uppe i 854 st och du kan lätt sortera ut dem. Det är korta filmklipp som lämpar sig till inledning på en lektion.


För de som tänker uppmärksamma den internationella kvinnodagen den 8 mars finns ett litet Eduklipp för äldre elever som berättar historien bakom dagen.

För att spinna vidare på temat jämställdhet och kvinnor finns det många Eduklipp på berömda kvinnor - förr och nu i katalogen.

I AV-medias nyhetsbrev finns fler filmtips.


Soundtrap

Uppdatering av inloggningsförfarande för att komma in i Soundtrap se resurssidan för detta.


Google Workspace

Som informerats i tidigare nyhet händer mycket i Google Workspace, det nya namnet på det som vi tidigare kallade Google Suite for Education. Du kan se mer via presentationen här.

Aktuellt februari - vecka 7


Digitaliseringen på skolorna

Under våren kommer våra olika skolor att berätta om hur de arbetar med olika områden inom digitaliseringen med utgångspunkt från vår plan. Aktuellt blogginlägg är ett reportage om hur årskurs 2 på Ängelholms Montessoriskola har arbetat med sin drömskolgård.


Advania - på flera sätt med Google

Vår nya avtalspartner Advania hade ett par dagar med olika inspirationspass kring arbete med Googles tjänster. Här kommer några av de presentationer som visades under dessa dagar.

Ökad elevaktivitet - Ulrica Elisson Grane Formulär - PDF

Fantastiska Google Formulär - Arvid Hardmo Formulär - PDF
Learning forum

I december 2020 arrangerade RISE tredje upplagan av Learning Forum med rubriken “Artificiell intelligens – möjlighet för livslångt lärande?”. I det inledande anförandet berättar Carl Heath lite av det som vi idag använder AI till. Vilken betydelse får det för skolan i framtiden?
Skräddarsydd undervisning med artificiell intelligens

Mer om AI från UR Samtiden - Anna Nordell-Westling från Sana labs berättar om hur ny AI-teknik kan användas inom skolan för att individanpassa lärandet och därmed få varje elev att prestera bättre.


Våra resurssidor

Google Suite byter namn till Google Workspace och våra sidor kommer att uppdateras efterhand. Vill också påminna om Minutmanualer för Fronter samt vår sida Topp 10.


Gratis digital konferens

En liten påminnelse - anmäl er gärna till digital konferens den 28/4 - se nedan. I Lärarnas tidning var det i senaste numret en artikel av Björn Sjödéns (som forskat i Ängelholm) med råd om hur vi ska förhålla oss till beställning av läromedel.

Länk till anmälningssidan

Aktuellt februari - vecka 5

Gratis digital konferens

Tag del av aktuell forskning via FDLIS (Framtidens Digitala Lärande i Skolan) där Ängelholm har deltagit i tre delprojekt, anmäl er gärna direkt! Kostnadsfri digital konferens den 28/4 kl 9-15.

Ängelholms bidrag till forskningen i projektet:

 • Aktivt lärande genom film (Nyhemsskolan)

 • Spelifierad undervisning (Kungsgårdsskolan

 • Närmiljö som lärmiljö (Ekens förskola)

Key-note av Jonas Linderoth, professor i pedagogik, institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet

Länk till anmälningssidanHur ser elevernas digitala arbetsmiljö ut?

Inlägg på Pedagog Malmö av Karin Ollinen, vetenskaplig ledare på grundskoleförvaltningens utvecklingsavdelning i Malmö, om hur elevernas digitala arbetsmiljö ser ut. En viktig fråga för Ängelholm är - har vi ett samlat grepp kring hur vi kommunicerar med eleverna? Använder vi den kanal som vi har bestämt, vår lärplattform? Innebär det en bättre arbetsmiljö för våra elever? Detta ämne är värt att diskutera på skolorna.


Länk till blogginläggetNy doktorsavhandling om digitaliseringen

På Spaningen.se, en tjänst från RISE, skriver de om aktuella frågor kring vad teknik- och samhällsutvecklingen innebär för utbildning och lärande. I detta inlägg, Skolutveckling kräver helhetssyn, ansvar och ledarskap, sammanfattas den doktorsavhandling som Annika Agélii Genlott disputerade med vid Örebro universitet. Annika har analyserat vad som krävs för att digitaliseringen ska bidra till en genomgripande pedagogisk utveckling i skolan.

Länk till blogginlägget

Om du är intresserad av utvecklingsfrågor inom digitaliseringen, följ gärna Spaningen.se. Det senaste blogginlägget, Ur nyhetsflödet vecka 5, tar bland annat upp den portal som Lund byggt upp för att stödja barn, elever, vårdnadshavare och personal vid övergången till nätbaserad undervisning. På våra egna sidor har vi redan tipsat om denna resurs.

Skola hemma

På portalen Skola hemma handlar det senaste inlägget om examinationer. Det är Erik Winerö, lärare på Lerums Gymnasieskola som samtalar med Carl Heath om Eriks tankar och reflektioner om examinationer på distans.


Aktuellt januari

Distans/fjärrundervisning

Här kommer lite uppdaterad information för de verksamheter som fortsätter eller påbörjar distans/fjärrundervisning.Från Skolverket: Tips för lektioner med digitala verktyg:

 • Planera lektionerna noga och håll det enkelt.

 • Ha en tydlig arbetsgång till varje lektion.

 • Var tydlig med hur kommunikationen ska gå till under lektionen.

 • Varva korta genomgångar med övningar för att öka interaktionen, annars blir lektionen lätt en monolog. Detta ökar också möjligheten till sampel på lektionerna.

 • Presentera vad du kommer att ta upp innan du börjar lektionen.

 • Använd bildstöd, till exempel en presentation som eleverna kan återgå till om de behöver.

 • Ge så många som möjligt en chans att prata på lektionen, ha en struktur för talarordningen så att du kan fördela talutrymme.

 • Ge konkreta elevuppgifter med klara instruktioner som inte tar längre tid än själva lektionen för att elever ska ha en rimlig arbetsbelastning. Ge gärna färre och mindre omfattande uppgifter som det går att ge snabb återkoppling på. Ge både skriftliga och visuella instruktioner, exempel på vad som förväntas och var tydlig med bedömningskriterier. Erbjud gärna alternativa sätt att lösa uppgifter på.

 • Försök hitta kommunikationsvägar för kontinuerlig dialog med eleverna via till exempel chattar eller andra forum som eleverna använder.

 • Informera eleverna vad de ska göra om någonting är oklart eller om någonting slutar fungera.

 • Lägg in rörelsepauser och förslag på rastaktiviteter.

 • Följ skolans vanliga rutiner för användning av mobiltelefoner.

Aktuellt november/december

AV-media Skåne

Det finns nu många nya filmer på AV-media Skåne. Det är dels spelfilmer men också Edu-klipps, korta introduktioner till olika ämnesområden.

Sök på spelfilmer och ålder eller Utbildningsklipp i Mediekatalogen!

Nytt i MEET

Google utvidgar livetexter i Google Meet till franska, tyska, portugisiska och spanska (Spanien och Latinamerika). De var tidigare endast tillgängliga på engelska. Live-bildtexter gör det möjligt för döva och hörselskadade, användare med olika primära språk och användare i bullriga miljöer att delta mer i möten.

Under ett mötessamtal kan varje videosamtalsdeltagare välja mötets talade språk när bildtexter aktiveras.

Inställningen för textning kommer också att vara "klibbig". Det betyder att om du slår på eller av dem under ett möte kommer de att sparas tillsammans med det valda språket för framtida möten.

Länk till mer information

Reklamblockerare

När vi använder en del gratistjänster på nätet så kommer det reklam i dessa. Om reklamen är direkt olämplig för barn/elevers åldersgrupp: använd inte tjänsten.

För att förhindra reklam i gratistjänster kommer en blockerare att läggas till för alla som använder Chrome som webbläsare. Den heter uBlock Origin och syns uppe till höger i webbläsaren (eller i pusselbiten). På bilden ser du att 427 annonser har stoppats.

Snart så är det jul igen!

Vi har uppdaterat vår gamla Julsida med lite tips inför advent och jul. Har du förslag på saker som borde vara med - hör av dig till RIKT.

Creaza

Creaza utlyser en tävling - läs mer om den här!

Även i år finns 24 spännande uppgifter som alla är relaterade till julen på ett eller annat sätt. Uppdragen ger eleverna möjlighet att arbeta med många olika ämnen. Till exempel kommer det att finnas uppgifter för att ta reda på vad vi tar in i vardagsrummet tillsammans med julgranen, hur man firar jul i USA, motsvarigheter i Islam och Judendomen, julens historia samt kommersialiseringen av julen och hur vi kan uppnå en mer hållbar jul.

Logga in på Creaza för att se på den första uppgiften.

Gleerups digitala läromedel F-9

Alla som har använt Gleerups digitala läromedel - glöm inte att svara på enkäten, länk finns i anslag i Fronter.Nyheter i G suite Oktober 20

Utrullning i G-suite sker oftast under en period på två till fyra veckor, vilket kan innebära att alla inte fått dessa nyheter än.

Presentation

TA en titt på hur Google presenterar Explorefunktionen i Presentation.

Meet

Nu har handuppräckning kommit som en del av Meet.

I listen nere till höger finner du nu en hand. Klicka på den och administratören av mötet ser att du räckt upp handen för en kommentar eller fråga.

Administratören ser det i mötes detaljer under personer. Händerna visas i den ordning som deltagarna klickat på sin hand. Administratören kan klicka ner händerna efter hand

Meet

Nu kan du även använda bildbakgrund när du deltar i ett MEET.Du ändrar bild innan du går med i mötet genom att klicka på cirkeln i nedre högra hörnet i videobilden.

MEET - Ändra bakgrund i meet.pdf

Drive

Nu kan du via dubbelklick på Officefiler i Drive komma åt redigering direkt. Utrullningen av denna funktion påbörjas den 30 november.

Denna ändring gäller alla kompatibla Office-filtyper, inklusive .docx, .doc, .ppt, .pptx, .xls, .xlsx, .xlsm

Lösenordsskyddade Office-filer öppnas inte direkt i Office-redigeringsläge. Dessa filer fortsätter att öppnas i förhandsgranskningsläge.

Dokument

Du kan nu nämna en annan användare i Google Docs i själva dokumentet. Tidigare var detta bara möjligt inom en kommentar.

Det du gör är att skriva in @ fortsätt att skriva personens namn du vill nämna.

Vi länk till en presentation får du en förhandsvy i dokumentet och kan även öppna presentation från dokumentet.

Meet

Nya säkerhetsinställningar i Meet.

MEET - Säkerhet 201016.pdf

Nu går det att arbeta med Jambord i MEET.

MEET - Jambord i MEET.pdf

Presentation

Ny standardinställning för hur film/video startar när du kör en presentation innehållande film. Filmen startar direkt när du byter bild. Gäller presentationer skapade efter att denna uppdatering kommit i drift.

G suite - Uppspelning av film i Presentationer.pdf

Läsårsstart 2020

Full fart på planering inför ett nytt läsår och en av de viktigaste sakerna är att skapa en god lärmiljö för våra elever. På Englar bloggar finns inlägget Skolstart med en del tips och Kooperativt lärande har också ett inlägg, Skolstart ht 2020, som handlar om hur du skapar övningar och strukturer på bästa sätt.

För nyanställda lärare finns nu en kort film och presentation som beskriver vår digitala miljö och våra gemensamma lärresurser. Se gärna den och uppdatera dig och använd sedan alla resurser på bästa sätt tillsammans med dina elever.

AV-media är en av våra resurser och på deras sida hittar du mediakatalogen där det bl a finns nya filmer och utbildningsklipp: “En nyhet för hösten är att vissa handledningar har fått ett nytt innehåll. Det finns nu färdiga Minilektioner (Grej Of The Day) till vissa av utbildningsklippen, andra har istället fått en Kahoot! Varje utbildningsklipp har en text där det framgår vilket studiematerial som finns för klippet.”

För grundskolan som har Gleerups digitala läromedel finns en del nyheter, bland annat nya läromedel i matematik och engelska för åk 4-6 och bild och hem- och konsumentkunskap för åk 7-9. Läs mer på deras sida.

NE är inte bara ett uppslagsverk utan innehåller flera olika delar, Junior för de yngsta, ett antal ordböcker, temapaket, Världens länder, religioner och klimat mm. Här några tips på hur du kan använda uppslagsverket med läs- och språkstöd.

Vissa nyheter har även kommit i G Suite, bl a förhandsgranskning av länkar och på våra resurssidor finns handledningar och manualer för de som även i höst behöver använda Google Meet.

Lycka till med läsårsstarten!


Ökad läsbarhet i NE

Sedan några veckor tillbaka finns en ny funktion, Läshjälp, i uppslagsverket NE. Det är främst är till för att hjälpa personer med dyslexi. Men alla användare, i alla åldrar, kan ha användning av Läshjälp när man behöver stärka den egna läsförståelsen och bygga sitt självförtroende för läsning.

I Läshjälp finns funktioner som är beprövade just för att stärka läsförmågan för personer som kan behöva extra stöd. Valmöjligheterna är många, allt för att bäst matcha individuell inlärningsstil och individuella behov.

 • I Textinställningar kan man välja mellan olika teckensnitt, justera storleken på texten eller välja den bakgrundsfärg som passar det egna läsandet.

 • Behöver du hjälp med de olika ordklasserna? Under Grammatikalternativ finns en fiffig funktion som markerar varje ordklass i den färg man vill. Du kan också dela upp varje ord i dess stavelser.

 • Läsinställningar använder man för att bestämma radfokus. Till exempel om läslinjalen ska inkludera en eller tre rader. Här hittar du också tillgång till bildordbok.

 • Behöver man översätta innehåll finns det över 60 olika språk att välja mellan

Träna begrepp och skapa videoberättelser

Blogginlägg på Englar bloggar där Molly Karlsson beskriver hur hon gör när nyanlända elever ska lära sig nya begrepp och ord. Hon använder två program Widgit Online och Adobe Spark. Dessa program finns tillgängliga för användare i Ängelholm. Läs mer i blogginlägget här!

Med anledning av Corona

Några av råden från Skolahemma: använd de lärresurser ni har och känner till, planera tillsammans, kommunicera tydligt med eleverna, öva och pröva tillsammans med eleverna inför eventuell stängning.

Genom att logga in via Skolfederationen på vilken dator som helst kan all personal och alla elever i Ängelholm arbeta med våra gemensamma resurser, läs mer här: Topp 10 i Ängelholm

För fjärr/distansundervisning: avancerade funktioner i Hangouts Meet är tillgängliga för alla befintliga G Suite-kunder till och med den 1 juli 2020.

För alla G Suite-kunder har Google aktiverat kostnadsfri åtkomst till våra avancerade videokonferensfunktioner i Hangouts Meet, däribland:

Dessa funktioner är normalt sett tillgängliga i utgåvorna G Suite Enterprise och G Suite Enterprise for Education av G Suite men är tillgängliga för alla befintliga G Suite-kunder till den 1 juli 2020.

Andra länkar med tips

Meet Manual 200313.pdf
MEET Lärare ansluta till skapad MEET.pdf
Spela in och dela meet.mp4
MEET möte via kalender i G suite.pdf
MEET - Utvecklingssamtals info för VH vt 20.pdf

Kort info vecka 11

Inläsningstjänst - begreppafilmer

Tillsammans med Gleerups erbjuder ILT filmer på flera språk i Gleerups digitala läromedel. Både lärare och elever får tillgång till nya filmer, inläst text och fördjupningsguider på modersmål direkt i läromedlen.

De korta filmerna tar sin utgångspunkt i det centrala innehållet och ger förförståelse och förklarar nyckelbegrepp i NO och SO. Filmerna finns tillgängliga på svenska för alla som använder Gleerups digitala läromedel.

Under 2020 kommer nya filmer och nu även för mellanstadiet. Läs mer på ILT:s sida: länk här!

Skoldatatekets sida "För elever med annat modersmål" har uppdaterade filmer/länkar.

Creaza

Ny info från Creaza 7 februari!

Efter AV-media Skånes minimässa Lära Nära i Ängelholm den 4/2 fick vi ta del av några presentationer från Creaza. De finns som länkar här:

Arbete i Cartoonist

I Cartoonist har det i år kommit ett nytt tema, hållbarhet.


Arbeta i Mindomo

Mindomo kan användas i undervisningen på många sätt. I filmen visar David några anvädningsområden.Presentation från 4/2

Vi länken till höger finns Davis presentation från Ängelholm

Nyheter i NE

Världens klimat

Äntligen är Världens klimat här! En helt ny kunskapstjänst för dig som studerar eller undervisar på högstadiet eller gymnasiet och som vill sätta dig in i världens klimat på riktigt.

Världens klimat ger dig bland annat:

 • Bästa förutsättningarna att djupdyka i klimatfrågan med fakta och insikter om klimat och klimatförändringar förr, nu och i framtiden.

 • Mängder av infografik, filmer, animationer och NE-artiklar som underlättar inlärningen.

 • Innehåll författat av Sveriges främsta experter på klimat.

Programmering – en tidig julklapp

Vi är glada att Programmering F–9 nu ingår i dina tjänster från NE. Här får du ett digitalt läromedel som är användbart och utvecklande för alla.

Programmering F–9 ger:

 • Förståelse för vad programmering är.

 • Tillgång till olika onlineverktyg för block- och kodprogrammering som hjälp för färdighetsträning.

 • All programmering som ingår i läroplanen för grundskolan (Lgr 11) i ämnena matematik och teknik.

Det digitala läromedlet i programmering lämpar sig både för elever i grundskolan och för alla andra som vill ta till sig grundläggande programmeringskunskaper och utveckla sina färdigheter.


Wikiwand - ökad läsbarhet

För att få bättre läsbarhet när du och dina elever använder Wikipedia - se till att installera tillägget Wikiwand. I Wikiwand får du bättre spaltbredd och du kan också göra andra inställningar för ökad läsbarhet.

Om du inte redan har det installerat, gå till de tre prickarna längst uppe till höger i din webbläsare Chrome, tryck på fler verktyg, tillägg och sök upp Wikiwand och lägg till det. Då dyker det upp i ditt verktygsfält och när du söker på nätet och använder Wikipedias länk så startas den i Wikiwand. Om du vill se det som Wikipedia finns länk till det; W.

Inför läsår 2019/2020

Här kommer lite information inför nytt läsår (uppdaterad 190815)

Fronter 19 fungerar nu för alla grupper. Filmer och filer om Fronter 19 finns på denna sida. Till höger en kort film som introduktion för personal om förändringarna.

Frånvaro kommer detta läsår att skötas via Tieto Education. För vårdnadshavarna är det en app som laddas ner från Google Play eller App Store. Information till vårdnadshavare på denna sida. I appen kommer vårdnadshavare också kunna registrera frånvaro och barnschema inom förskola och fritidshem. Vårdnadshavare som har barn/elever i flera olika verksamheter anmäler alltså endast på ett ställe. För personal kommer frånvaron att administreras via ett webbgränssnitt. Länk till detta finns i Fronters toppmeny (Frånvaro) och en manual till hur det fungerar hittar du på sidan: Info-sida om Schema/Frånvaro.

Till höger finns film för hur det fungerar för vårdnadshavare och under det en film som visar hur lärare registrerar och bekräftar lektion. På denna sida finns alla nuvarande filmer till nya Närvaro/Frånvaro Tieto Education.

Liksom föregående läsår ska vårdnadshavarna registrera sina uppgifter i e-tjänsterna Skolstart Grundskola och/eller Skolstart Gymnasieskola. Skolstart Grundskola ska vara igång på kvällen den 14/8 och Skolstart Gymnasieskola den 19/8.

Nyheter och information till vårdnadshavarna kommer att gå ut i olika kanaler som alla har samma landningssida: Skolstart 2019. På denna sida ska relevant information finnas.

Genom statsbidrag för likvärdig skola kommer de kommunala grundskolorna i Ängelholm att ha tillgång till Gleerups digitala läromedel enligt information på denna sida. Synkronisering av användare ska vara klar men fortfarande kan det vara så att nyanställd personal inte har tillgång. Kontakta din superanvändare på området så ordnas det. Kopplingen till Inläsningstjänst ska vara klart vecka 34.

På våra resurssidor har vi numera även en sida för kurser som erbjuds via RIKT/Skoldatateket, du hittar aktuellt kursutbud här. Kurssidan kommer att uppdateras kontinuerligt och anmälan sker via formulär som är länkat. För att anmäla dig behöver du vara inloggad i G suite med ditt skolkonto.

Tisdagen den 13/8 var Jenny Jonsson från Fronter/itslearning i Ängelholm och visade hur hon som lärare har arbetat i plattformen. Föreläsningen filmades och finns här nedan eller via RIKT:s YouTube-kanal.

Fronter 19

Snart dags för nytt läsår och vi har nu Fronter 19 som lärplattform. En av de första sakerna som ska göras är att lägga ut information. I filmen till höger ser ni hur man gör det. Observera att vi till en början har meddelandefunktionen avslagen i Ängelholm.

Skolord.se

Om du söker begreppslistor på modersmål så finns via skolord.se en fantastisk resurs som du kan använda. Resursen Skolord är ett samarbetsprojekt som koordineras av Pedagog Värmland – Tobias Berger och Enheten för mångfald och integration på Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad – Helena Martinsson.

Se filmen till höger om hur det fungerar eller gå direkt till sidan och prova på!

Medie- och informationskompetens

Under läsåret 18/19 har ett av Ängelholms prioriterade områden varit källkritiskt och etiskt förhållningssätt. Förutom att lärare arbetat med att ta fram eget material (se sammanställning här), försöker vi också sprida andra goda exempel. Till höger finns länk till Årstaskolans MIK-portal där de samlat förslag på uppgifter och material för att arbeta med grundskoleelevers medie- och informationskunnighet. MIKportalen är uppbyggd efter läroplanens mål och progression kring informationssökning, källkritik, digitala verktyg och säker kommunikation. En hel del av detta går att använda även för de som inte arbetar på Årstaskolan.

#skolDigiplan

SKL har nu lämnat över sin nationella handlingsplan för digitalisering av skolväsendet som de fick uppdrag att genomföra i dialog med Skolverket och och i bred samverkan med andra relevanta aktörer inom skolväsendet. Resultatet finns både i skrift, presentation av den 18 initiativ och aktiviteter som föreslås samt som en kortfattad film>>.

Många av initiativ och aktiviteter måste lösas på nationell nivå men för huvudmannen finns några konkreta saker att förhålla sig till: a) att digitaliseringen är en integrerad del i det systematiska kvalitetsarbetet, b) ett långsiktigt åtagande gällande prioritering och finansiering c) att det finns tillräcklig organisatorisk kapacitet d) att säkra tillgången till tekniska och pedagogisk support samt e) säkerställa att resurser för kontinuerliga och verksamhetsnära kompetensutvecklingsinsatser avsätts.

Falska nyheter

Ny studie bland gymnasieungdomar visar att de har det svårt att identifiera falska eller partiska nyheter från nätet. "Resultaten av studien pekar på att undervisning i källkritik är avgörande för att främja kritisk och konstruktiv bedömning av nyheter på nätet hos alla ungdomar, oavsett bakgrund och hemförhållanden, säger Thomas Nygren."

Filosofen Åsa Wikforss talar hellre om kunskapsresistens än faktaresistens, se film nedan.

Använd gärna de resurser som lärare i Ängelholm tagit fram eller några av de webbresurser som finns tillgängliga. Säker på nätet och källkritik händer ihop och bra tips på hur du kan arbeta med detta finns i blogginlägget om "Safer Internet Week".

Bilder på nätet

En bild säger mer än tusen ord sägs det, men hur arbetar vi med bilder på nätet och vad får man göra? En tjänst som du kan använda själv eller med dina elever är "Vad visar bilden"?

Skolverkets sida kan du läsa om upphovsrätt. För att söka fria bilder enligt Creative Commons kan du exempelvis använda CC Search eller Pixabay.

Digital källkritik

Efter Skolinspektionens granskning om källkritiskt förhållningssätt uppmärksammas resultatet av SVT (09:57 - 15:37). Ulla Carlsson vid GU har gjort en utredning och Statens medieråd har fått ett regeringsuppdrag att utveckla former för en förstärkt samverkan av insatser för MIK. På #MIK för mig finns lektionsmaterial och via IIS sida finns mer material. Checklista från Skolverket.

Bli supersmart

För att träna studieteknik finns det olika sidor på nätet med tips. Ett av de senaste är "Bli supersmart" som Hem & Skola ligger bakom. De har tills idag publicerat fem filmer. Ett annat bra exempel är "Orka plugga" från UR som inte bara innehåller strategier och metoder utan även korta filmer om kunskapskraven på olika språk.

Creaza och Nobel

All personal och alla elever i Ängelholm har tillgång till Creaza, där finns nu ett antal påbörjade arbeten som handlar om årets Nobelpris. På Creazas blogg finns också tips om hur du kan arbeta med film i Creaza.

Eduklips

Via inloggning på AV-media har alla lärare och elever tillgång till korta utbildningsklipp för skolan. Till höger ser du en liten film. För att se hela utbudet, logga in på AV-media, gå till mediakatalogen och välj kategorin Utbildningsklipp. Du kan sedan förfina sökningen på målgrupp/ämne.

Digitala medier på föräldriska

Statens Mediaråd har gjort ett antal snabbguider till föräldrar kring olika sociala medier. För oss som inte är helt uppdaterade finns här bra information.

På sidan Nohate finns mer information och material att använda i klassrummet.

Svenskarna och Internet

Internetstiftelsen gör en stor undersökning om internetanvändning i Sverige och på denna sida kan du se på årets resultat.

Etik och källkritik

Internetstiftelsen (IIS) tillhandahåller ett antal lektioner för olika målgrupper. Genom att filtrera får du fram olika teman, i detta fall är det sorterat på netikett. Det finns lärarhandledning, läroplanskoppling och du kan dessutom ladda ner lektionen som pdf eller direkt till Google Classroom.