Aktuellt Ängelholm

Aktuell info - senaste högst upp! Facebook: Utveckling och Lärande Ängelholm

Aktuellt januari

Distans/fjärrundervisning

Här kommer lite uppdaterad information för de verksamheter som fortsätter eller påbörjar distans/fjärrundervisning.Från Skolverket: Tips för lektioner med digitala verktyg:

 • Planera lektionerna noga och håll det enkelt.

 • Ha en tydlig arbetsgång till varje lektion.

 • Var tydlig med hur kommunikationen ska gå till under lektionen.

 • Varva korta genomgångar med övningar för att öka interaktionen, annars blir lektionen lätt en monolog. Detta ökar också möjligheten till sampel på lektionerna.

 • Presentera vad du kommer att ta upp innan du börjar lektionen.

 • Använd bildstöd, till exempel en presentation som eleverna kan återgå till om de behöver.

 • Ge så många som möjligt en chans att prata på lektionen, ha en struktur för talarordningen så att du kan fördela talutrymme.

 • Ge konkreta elevuppgifter med klara instruktioner som inte tar längre tid än själva lektionen för att elever ska ha en rimlig arbetsbelastning. Ge gärna färre och mindre omfattande uppgifter som det går att ge snabb återkoppling på. Ge både skriftliga och visuella instruktioner, exempel på vad som förväntas och var tydlig med bedömningskriterier. Erbjud gärna alternativa sätt att lösa uppgifter på.

 • Försök hitta kommunikationsvägar för kontinuerlig dialog med eleverna via till exempel chattar eller andra forum som eleverna använder.

 • Informera eleverna vad de ska göra om någonting är oklart eller om någonting slutar fungera.

 • Lägg in rörelsepauser och förslag på rastaktiviteter.

 • Följ skolans vanliga rutiner för användning av mobiltelefoner.

Aktuellt november/december

AV-media Skåne

Det finns nu många nya filmer på AV-media Skåne. Det är dels spelfilmer men också Edu-klipps, korta introduktioner till olika ämnesområden.

Sök på spelfilmer och ålder eller Utbildningsklipp i Mediekatalogen!

Nytt i MEET

Google utvidgar livetexter i Google Meet till franska, tyska, portugisiska och spanska (Spanien och Latinamerika). De var tidigare endast tillgängliga på engelska. Live-bildtexter gör det möjligt för döva och hörselskadade, användare med olika primära språk och användare i bullriga miljöer att delta mer i möten.

Under ett mötessamtal kan varje videosamtalsdeltagare välja mötets talade språk när bildtexter aktiveras.

Inställningen för textning kommer också att vara "klibbig". Det betyder att om du slår på eller av dem under ett möte kommer de att sparas tillsammans med det valda språket för framtida möten.

Länk till mer information

Reklamblockerare

När vi använder en del gratistjänster på nätet så kommer det reklam i dessa. Om reklamen är direkt olämplig för barn/elevers åldersgrupp: använd inte tjänsten.

För att förhindra reklam i gratistjänster kommer en blockerare att läggas till för alla som använder Chrome som webbläsare. Den heter uBlock Origin och syns uppe till höger i webbläsaren (eller i pusselbiten). På bilden ser du att 427 annonser har stoppats.

Snart så är det jul igen!

Vi har uppdaterat vår gamla Julsida med lite tips inför advent och jul. Har du förslag på saker som borde vara med - hör av dig till RIKT.

Creaza

Creaza utlyser en tävling - läs mer om den här!

Även i år finns 24 spännande uppgifter som alla är relaterade till julen på ett eller annat sätt. Uppdragen ger eleverna möjlighet att arbeta med många olika ämnen. Till exempel kommer det att finnas uppgifter för att ta reda på vad vi tar in i vardagsrummet tillsammans med julgranen, hur man firar jul i USA, motsvarigheter i Islam och Judendomen, julens historia samt kommersialiseringen av julen och hur vi kan uppnå en mer hållbar jul.

Logga in på Creaza för att se på den första uppgiften.

Gleerups digitala läromedel F-9

Alla som har använt Gleerups digitala läromedel - glöm inte att svara på enkäten, länk finns i anslag i Fronter.Nyheter i G suite Oktober 20

Utrullning i G-suite sker oftast under en period på två till fyra veckor, vilket kan innebära att alla inte fått dessa nyheter än.

Presentation

TA en titt på hur Google presenterar Explorefunktionen i Presentation.

Meet

Nu har handuppräckning kommit som en del av Meet.

I listen nere till höger finner du nu en hand. Klicka på den och administratören av mötet ser att du räckt upp handen för en kommentar eller fråga.

Administratören ser det i mötes detaljer under personer. Händerna visas i den ordning som deltagarna klickat på sin hand. Administratören kan klicka ner händerna efter hand

Meet

Nu kan du även använda bildbakgrund när du deltar i ett MEET.Du ändrar bild innan du går med i mötet genom att klicka på cirkeln i nedre högra hörnet i videobilden.

MEET - Ändra bakgrund i meet.pdf

Drive

Nu kan du via dubbelklick på Officefiler i Drive komma åt redigering direkt. Utrullningen av denna funktion påbörjas den 30 november.

Denna ändring gäller alla kompatibla Office-filtyper, inklusive .docx, .doc, .ppt, .pptx, .xls, .xlsx, .xlsm

Lösenordsskyddade Office-filer öppnas inte direkt i Office-redigeringsläge. Dessa filer fortsätter att öppnas i förhandsgranskningsläge.

Dokument

Du kan nu nämna en annan användare i Google Docs i själva dokumentet. Tidigare var detta bara möjligt inom en kommentar.

Det du gör är att skriva in @ fortsätt att skriva personens namn du vill nämna.

Vi länk till en presentation får du en förhandsvy i dokumentet och kan även öppna presentation från dokumentet.

Meet

Nya säkerhetsinställningar i Meet.

MEET - Säkerhet 201016.pdf

Nu går det att arbeta med Jambord i MEET.

MEET - Jambord i MEET.pdf

Presentation

Ny standardinställning för hur film/video startar när du kör en presentation innehållande film. Filmen startar direkt när du byter bild. Gäller presentationer skapade efter att denna uppdatering kommit i drift.

G suite - Uppspelning av film i Presentationer.pdf

Läsårsstart 2020

Full fart på planering inför ett nytt läsår och en av de viktigaste sakerna är att skapa en god lärmiljö för våra elever. På Englar bloggar finns inlägget Skolstart med en del tips och Kooperativt lärande har också ett inlägg, Skolstart ht 2020, som handlar om hur du skapar övningar och strukturer på bästa sätt.

För nyanställda lärare finns nu en kort film och presentation som beskriver vår digitala miljö och våra gemensamma lärresurser. Se gärna den och uppdatera dig och använd sedan alla resurser på bästa sätt tillsammans med dina elever.

AV-media är en av våra resurser och på deras sida hittar du mediakatalogen där det bl a finns nya filmer och utbildningsklipp: “En nyhet för hösten är att vissa handledningar har fått ett nytt innehåll. Det finns nu färdiga Minilektioner (Grej Of The Day) till vissa av utbildningsklippen, andra har istället fått en Kahoot! Varje utbildningsklipp har en text där det framgår vilket studiematerial som finns för klippet.”

För grundskolan som har Gleerups digitala läromedel finns en del nyheter, bland annat nya läromedel i matematik och engelska för åk 4-6 och bild och hem- och konsumentkunskap för åk 7-9. Läs mer på deras sida.

NE är inte bara ett uppslagsverk utan innehåller flera olika delar, Junior för de yngsta, ett antal ordböcker, temapaket, Världens länder, religioner och klimat mm. Här några tips på hur du kan använda uppslagsverket med läs- och språkstöd.

Vissa nyheter har även kommit i G Suite, bl a förhandsgranskning av länkar och på våra resurssidor finns handledningar och manualer för de som även i höst behöver använda Google Meet.

Lycka till med läsårsstarten!


Ökad läsbarhet i NE

Sedan några veckor tillbaka finns en ny funktion, Läshjälp, i uppslagsverket NE. Det är främst är till för att hjälpa personer med dyslexi. Men alla användare, i alla åldrar, kan ha användning av Läshjälp när man behöver stärka den egna läsförståelsen och bygga sitt självförtroende för läsning.

I Läshjälp finns funktioner som är beprövade just för att stärka läsförmågan för personer som kan behöva extra stöd. Valmöjligheterna är många, allt för att bäst matcha individuell inlärningsstil och individuella behov.

 • I Textinställningar kan man välja mellan olika teckensnitt, justera storleken på texten eller välja den bakgrundsfärg som passar det egna läsandet.

 • Behöver du hjälp med de olika ordklasserna? Under Grammatikalternativ finns en fiffig funktion som markerar varje ordklass i den färg man vill. Du kan också dela upp varje ord i dess stavelser.

 • Läsinställningar använder man för att bestämma radfokus. Till exempel om läslinjalen ska inkludera en eller tre rader. Här hittar du också tillgång till bildordbok.

 • Behöver man översätta innehåll finns det över 60 olika språk att välja mellan

Träna begrepp och skapa videoberättelser

Blogginlägg på Englar bloggar där Molly Karlsson beskriver hur hon gör när nyanlända elever ska lära sig nya begrepp och ord. Hon använder två program Widgit Online och Adobe Spark. Dessa program finns tillgängliga för användare i Ängelholm. Läs mer i blogginlägget här!

Med anledning av Corona

Några av råden från Skolahemma: använd de lärresurser ni har och känner till, planera tillsammans, kommunicera tydligt med eleverna, öva och pröva tillsammans med eleverna inför eventuell stängning.

Genom att logga in via Skolfederationen på vilken dator som helst kan all personal och alla elever i Ängelholm arbeta med våra gemensamma resurser, läs mer här: Topp 10 i Ängelholm

För fjärr/distansundervisning: avancerade funktioner i Hangouts Meet är tillgängliga för alla befintliga G Suite-kunder till och med den 1 juli 2020.

För alla G Suite-kunder har Google aktiverat kostnadsfri åtkomst till våra avancerade videokonferensfunktioner i Hangouts Meet, däribland:

Dessa funktioner är normalt sett tillgängliga i utgåvorna G Suite Enterprise och G Suite Enterprise for Education av G Suite men är tillgängliga för alla befintliga G Suite-kunder till den 1 juli 2020.

Andra länkar med tips

Meet Manual 200313.pdf
MEET Lärare ansluta till skapad MEET.pdf
Spela in och dela meet.mp4
MEET möte via kalender i G suite.pdf
MEET - Utvecklingssamtals info för VH vt 20.pdf

Kort info vecka 11

Inläsningstjänst - begreppafilmer

Tillsammans med Gleerups erbjuder ILT filmer på flera språk i Gleerups digitala läromedel. Både lärare och elever får tillgång till nya filmer, inläst text och fördjupningsguider på modersmål direkt i läromedlen.

De korta filmerna tar sin utgångspunkt i det centrala innehållet och ger förförståelse och förklarar nyckelbegrepp i NO och SO. Filmerna finns tillgängliga på svenska för alla som använder Gleerups digitala läromedel.

Under 2020 kommer nya filmer och nu även för mellanstadiet. Läs mer på ILT:s sida: länk här!

Skoldatatekets sida "För elever med annat modersmål" har uppdaterade filmer/länkar.

Creaza

Ny info från Creaza 7 februari!

Efter AV-media Skånes minimässa Lära Nära i Ängelholm den 4/2 fick vi ta del av några presentationer från Creaza. De finns som länkar här:

Arbete i Cartoonist

I Cartoonist har det i år kommit ett nytt tema, hållbarhet.


Arbeta i Mindomo

Mindomo kan användas i undervisningen på många sätt. I filmen visar David några anvädningsområden.Presentation från 4/2

Vi länken till höger finns Davis presentation från Ängelholm

Nyheter i NE

Världens klimat

Äntligen är Världens klimat här! En helt ny kunskapstjänst för dig som studerar eller undervisar på högstadiet eller gymnasiet och som vill sätta dig in i världens klimat på riktigt.

Världens klimat ger dig bland annat:

 • Bästa förutsättningarna att djupdyka i klimatfrågan med fakta och insikter om klimat och klimatförändringar förr, nu och i framtiden.

 • Mängder av infografik, filmer, animationer och NE-artiklar som underlättar inlärningen.

 • Innehåll författat av Sveriges främsta experter på klimat.

Programmering – en tidig julklapp

Vi är glada att Programmering F–9 nu ingår i dina tjänster från NE. Här får du ett digitalt läromedel som är användbart och utvecklande för alla.

Programmering F–9 ger:

 • Förståelse för vad programmering är.

 • Tillgång till olika onlineverktyg för block- och kodprogrammering som hjälp för färdighetsträning.

 • All programmering som ingår i läroplanen för grundskolan (Lgr 11) i ämnena matematik och teknik.

Det digitala läromedlet i programmering lämpar sig både för elever i grundskolan och för alla andra som vill ta till sig grundläggande programmeringskunskaper och utveckla sina färdigheter.


Wikiwand - ökad läsbarhet

För att få bättre läsbarhet när du och dina elever använder Wikipedia - se till att installera tillägget Wikiwand. I Wikiwand får du bättre spaltbredd och du kan också göra andra inställningar för ökad läsbarhet.

Om du inte redan har det installerat, gå till de tre prickarna längst uppe till höger i din webbläsare Chrome, tryck på fler verktyg, tillägg och sök upp Wikiwand och lägg till det. Då dyker det upp i ditt verktygsfält och när du söker på nätet och använder Wikipedias länk så startas den i Wikiwand. Om du vill se det som Wikipedia finns länk till det; W.

Inför läsår 2019/2020

Här kommer lite information inför nytt läsår (uppdaterad 190815)

Fronter 19 fungerar nu för alla grupper. Filmer och filer om Fronter 19 finns på denna sida. Till höger en kort film som introduktion för personal om förändringarna.

Frånvaro kommer detta läsår att skötas via Tieto Education. För vårdnadshavarna är det en app som laddas ner från Google Play eller App Store. Information till vårdnadshavare på denna sida. I appen kommer vårdnadshavare också kunna registrera frånvaro och barnschema inom förskola och fritidshem. Vårdnadshavare som har barn/elever i flera olika verksamheter anmäler alltså endast på ett ställe. För personal kommer frånvaron att administreras via ett webbgränssnitt. Länk till detta finns i Fronters toppmeny (Frånvaro) och en manual till hur det fungerar hittar du på sidan: Info-sida om Schema/Frånvaro.

Till höger finns film för hur det fungerar för vårdnadshavare och under det en film som visar hur lärare registrerar och bekräftar lektion. På denna sida finns alla nuvarande filmer till nya Närvaro/Frånvaro Tieto Education.

Liksom föregående läsår ska vårdnadshavarna registrera sina uppgifter i e-tjänsterna Skolstart Grundskola och/eller Skolstart Gymnasieskola. Skolstart Grundskola ska vara igång på kvällen den 14/8 och Skolstart Gymnasieskola den 19/8.

Nyheter och information till vårdnadshavarna kommer att gå ut i olika kanaler som alla har samma landningssida: Skolstart 2019. På denna sida ska relevant information finnas.

Genom statsbidrag för likvärdig skola kommer de kommunala grundskolorna i Ängelholm att ha tillgång till Gleerups digitala läromedel enligt information på denna sida. Synkronisering av användare ska vara klar men fortfarande kan det vara så att nyanställd personal inte har tillgång. Kontakta din superanvändare på området så ordnas det. Kopplingen till Inläsningstjänst ska vara klart vecka 34.

På våra resurssidor har vi numera även en sida för kurser som erbjuds via RIKT/Skoldatateket, du hittar aktuellt kursutbud här. Kurssidan kommer att uppdateras kontinuerligt och anmälan sker via formulär som är länkat. För att anmäla dig behöver du vara inloggad i G suite med ditt skolkonto.

Tisdagen den 13/8 var Jenny Jonsson från Fronter/itslearning i Ängelholm och visade hur hon som lärare har arbetat i plattformen. Föreläsningen filmades och finns här nedan eller via RIKT:s YouTube-kanal.

Fronter 19

Snart dags för nytt läsår och vi har nu Fronter 19 som lärplattform. En av de första sakerna som ska göras är att lägga ut information. I filmen till höger ser ni hur man gör det. Observera att vi till en början har meddelandefunktionen avslagen i Ängelholm.

Skolord.se

Om du söker begreppslistor på modersmål så finns via skolord.se en fantastisk resurs som du kan använda. Resursen Skolord är ett samarbetsprojekt som koordineras av Pedagog Värmland – Tobias Berger och Enheten för mångfald och integration på Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad – Helena Martinsson.

Se filmen till höger om hur det fungerar eller gå direkt till sidan och prova på!

Medie- och informationskompetens

Under läsåret 18/19 har ett av Ängelholms prioriterade områden varit källkritiskt och etiskt förhållningssätt. Förutom att lärare arbetat med att ta fram eget material (se sammanställning här), försöker vi också sprida andra goda exempel. Till höger finns länk till Årstaskolans MIK-portal där de samlat förslag på uppgifter och material för att arbeta med grundskoleelevers medie- och informationskunnighet. MIKportalen är uppbyggd efter läroplanens mål och progression kring informationssökning, källkritik, digitala verktyg och säker kommunikation. En hel del av detta går att använda även för de som inte arbetar på Årstaskolan.

#skolDigiplan

SKL har nu lämnat över sin nationella handlingsplan för digitalisering av skolväsendet som de fick uppdrag att genomföra i dialog med Skolverket och och i bred samverkan med andra relevanta aktörer inom skolväsendet. Resultatet finns både i skrift, presentation av den 18 initiativ och aktiviteter som föreslås samt som en kortfattad film>>.

Många av initiativ och aktiviteter måste lösas på nationell nivå men för huvudmannen finns några konkreta saker att förhålla sig till: a) att digitaliseringen är en integrerad del i det systematiska kvalitetsarbetet, b) ett långsiktigt åtagande gällande prioritering och finansiering c) att det finns tillräcklig organisatorisk kapacitet d) att säkra tillgången till tekniska och pedagogisk support samt e) säkerställa att resurser för kontinuerliga och verksamhetsnära kompetensutvecklingsinsatser avsätts.

Falska nyheter

Ny studie bland gymnasieungdomar visar att de har det svårt att identifiera falska eller partiska nyheter från nätet. "Resultaten av studien pekar på att undervisning i källkritik är avgörande för att främja kritisk och konstruktiv bedömning av nyheter på nätet hos alla ungdomar, oavsett bakgrund och hemförhållanden, säger Thomas Nygren."

Filosofen Åsa Wikforss talar hellre om kunskapsresistens än faktaresistens, se film nedan.

Använd gärna de resurser som lärare i Ängelholm tagit fram eller några av de webbresurser som finns tillgängliga. Säker på nätet och källkritik händer ihop och bra tips på hur du kan arbeta med detta finns i blogginlägget om "Safer Internet Week".

Bilder på nätet

En bild säger mer än tusen ord sägs det, men hur arbetar vi med bilder på nätet och vad får man göra? En tjänst som du kan använda själv eller med dina elever är "Vad visar bilden"?

Skolverkets sida kan du läsa om upphovsrätt. För att söka fria bilder enligt Creative Commons kan du exempelvis använda CC Search eller Pixabay.

Digital källkritik

Efter Skolinspektionens granskning om källkritiskt förhållningssätt uppmärksammas resultatet av SVT (09:57 - 15:37). Ulla Carlsson vid GU har gjort en utredning och Statens medieråd har fått ett regeringsuppdrag att utveckla former för en förstärkt samverkan av insatser för MIK. På #MIK för mig finns lektionsmaterial och via IIS sida finns mer material. Checklista från Skolverket.

Bli supersmart

För att träna studieteknik finns det olika sidor på nätet med tips. Ett av de senaste är "Bli supersmart" som Hem & Skola ligger bakom. De har tills idag publicerat fem filmer. Ett annat bra exempel är "Orka plugga" från UR som inte bara innehåller strategier och metoder utan även korta filmer om kunskapskraven på olika språk.

Creaza och Nobel

All personal och alla elever i Ängelholm har tillgång till Creaza, där finns nu ett antal påbörjade arbeten som handlar om årets Nobelpris. På Creazas blogg finns också tips om hur du kan arbeta med film i Creaza.

Eduklips

Via inloggning på AV-media har alla lärare och elever tillgång till korta utbildningsklipp för skolan. Till höger ser du en liten film. För att se hela utbudet, logga in på AV-media, gå till mediakatalogen och välj kategorin Utbildningsklipp. Du kan sedan förfina sökningen på målgrupp/ämne.

Digitala medier på föräldriska

Statens Mediaråd har gjort ett antal snabbguider till föräldrar kring olika sociala medier. För oss som inte är helt uppdaterade finns här bra information.

På sidan Nohate finns mer information och material att använda i klassrummet.

Svenskarna och Internet

Internetstiftelsen gör en stor undersökning om internetanvändning i Sverige och på denna sida kan du se på årets resultat.

Etik och källkritik

Internetstiftelsen (IIS) tillhandahåller ett antal lektioner för olika målgrupper. Genom att filtrera får du fram olika teman, i detta fall är det sorterat på netikett. Det finns lärarhandledning, läroplanskoppling och du kan dessutom ladda ner lektionen som pdf eller direkt till Google Classroom.