Google Meet

Google Meet är en del av G Suite och används för videomöten inom eller utanför vår organisation. Vid arbete hemifrån har Ängelholms kommun information på Insikten, bland annat finns Checklista vid arbete hemifrån.

I G Suite for Education ingår följande inom Meet

• Designat för säkra möten

• Unika webbadresser för varje möte

• Upp till 100 mötesdeltagare

• Chatt inne i mötet

• Presentera hela skärmen, en flik eller ett visst fönster

• Möjlighet att bjuda in externa deltagare

• Inspelningsmöjlighet, med begränsning att det inspelade maximalt sparas i 30 dagar i din Drive.

Google: utbildning och hjälp för Google Meet

Tutorials på Googles egna sidor.

Förberedelser

Innan du påbörjar ett möte/en lektion i Meet, var väl förberedd med att ha varje Meet-rum i ett eget fönster och det du ska visa i ett annat fönster, exempelvis en presentation eller något i Fronter. Testa gärna med någon kollega innan du kör i skarpt läge.

Ska du ha grupper som samarbetar, skapa då både ett helklass"rum" och det antal grupp"rum" du behöver, för att du ska vara organisatör av dessa "rum". Det går att vara i flera "rum" samtidigt. Det är en bra lösning om du vill att eleverna ska arbeta i mindre grupper. De hänger i sitt gruppsamtal och du kan röra dig fritt mellan de olika samtalsrummen. Du kan spara dina länkar till "rummen" i ett dokument och sedan återanvända dem.

Vi rekommenderar att du skapar dina MEET enligt följande manual.

För att skapa MEET så att eleverna inte kan komma in först i mötet och att objudna kan ansluta direkt utan att fråga, måste du följa manualen.

När en objuden gäst vill ansluta kommer du som lärare få upp vem som vill ansluta sig, du kan då neka en sådan förfrågan.

Nyheter i Meet

(Vissa uppdateringar kan komma ut olika fort till era G suite konto)

Vissa inställningar i MEET kommer att sparas specifikt för varje möteskod, ej per användare. Följande inställningar kommer att påverkas av denna nyhet.

• Snabbåtkomst

• Dela sin skärm

• Chatt

Inställningarna sparas automatiskt när du gör ändringar i möten som du är organisatör av och gäller specifikt för just den möteskoden.

Utrullning av denna funktion påbörjades 9 december

Nu kan du även använda bildbakgrund när du deltar i ett MEET. Du ändrar bild innan du går med i mötet genom att klicka på cirkeln i nedre högra hörnet i videobilden.

MEET - Ändra bakgrund i meet.pdf

Nu har handuppräckning kommit som en del av Meet.

I listen nere till höger finner du nu en hand. Klicka på den och administratören av mötet ser att du räckt upp handen för en kommentar eller fråga.

Administratören ser det i mötes detaljer under personer. Händerna visas i den ordning som deltagarna klickat på sin hand. Administratören kan klicka ner händerna efter hand

Nu går det att arbeta med Jambord i MEET.

MEET - Jambord i MEET.pdf

Nya säkerhetsinställningar i Meet.

MEET - Säkerhet 201016.pdf

Nu fungerar det att bjuda in deltagare som inte har något Googlekonto. Det mötesdeltagaren måste göra är att fylla i sitt namn och be om att få gå med. Sedan ska du som organisatör godkänna deras förfrågan, för att mötet ska bli av. Viktigt att du som Organisatör är först in i MEET.

Nu kan du reglera hur många deltagare du vill se i ditt Meet om du använder .

MEET - Antal i grid.pdf

Skarp eller oskarp bakgrund i Meet. Nu finns den möjligheten. Nu även med möjlighet att välja bakgrunder utifrån de bilder som finns valbara. Går ej att ladda upp egna bilder!

Se manual för detta

Olika sätt att bjuda in deltagare

MEET via Outlook fungerar inte för tillfället, vi undersöker varför...

• Via Classroom i G suite kan du nu bjuda in till Meet. Du öppnar ditt Classroom där du vill skapa ett möte i. Går till kugghjulet och letar upp Meet under Allmänt i Klassinställningar och klickar på skapa ett Meet-möte. För mer information följ denna länk.

• I Distansundervisningsgruppen på Facebook, visar Rodrigo Parás Neira hur han förbereder mötesrum och även grupprum via Classroom och Meet, Se video. I videon berättar han om ett tillägg för Chrome som heter Mute Tab, ett tillägg som gör att det går att stänga av ljud på varje flik. Nu finns detta tillägg tillgängligt för all personal att installera från Chrome webstore. All gymnasiepersonal har den installerad i Chromeläsaren redan. Observera att du hörs och syns i grupperna om du inte själv stänger av din mikrofon och kamera i varje gruppflik.

• Du kan bjuda in genom att skapa ett Meet, kopiera anslutningsinformationen. Använda den kopierade informationen i ett mail eller lägga den i kursrummet i Fronter.

Meet Manual 200313.pdf

• Du kan skapa en händelse i G Suite kalendern och bjuda in deltagare där eller ta länken till mötet där

MEET möte via kalender i G suite.pdf

Ansluta till Meet som annan skapat

• Ansluta till ett redan skapat Meet

MEET Lärare ansluta till skapad MEET.pdf
  • Hur föräldrar eller andra externa ansluter till ett Meet

MEET - Utvecklingssamtals info för VH vt 20.pdf

Dela ljud och film i Meet. (22 april 2020)

Tillägg i Meet

Dualless: Tillägg för att kunna se vad du presenterar i möten på meet. Finns nu tillgängligt, men tänk på att ha koll på vilka flikar du ska använda under lektionen så att rätt flik är den som blir synlig på din skärm i extra ytan som skapas.

Funktioner som endast finns i enterprise licens Lärare Gy och Högstadiet under 2021

• Inspelning av Meet. Spela in din föreläsning/instruktion i förväg, för att sedan dela den i ett kursrum i Fronter.

Spela in och dela meet.mp4
  • Livestreamning av Meet. I denna funktion är du som lärare sändare och eleverna mottagare, ingen kommunikation finns då möjlig. Det man får göra är att bestämma en annan väg för kommunikation mellan dig, som lärare och dina elever.

MEET - Skapa en livestream med Google Meet via kalendern i G suite.pdf