Google Meet

Google Meet är en del av G Suite och används för videomöten inom eller utanför vår organisation. Vid arbete hemifrån har Ängelholms kommun information på Insikten, bland annat finns Checklista vid arbete hemifrån.

I G Suite for Education ingår följande inom Meet

• Designat för säkra möten

• Unika webbadresser för varje möte

• Upp till 100 mötesdeltagare

• Chatt inne i mötet

• Presentera hela skärmen eller ett visst fönster

• Möjlighet att bjuda in externa deltagare

Google: utbildning och hjälp för Google Meet

Tutorials på Googles egna sidor.

Under Coronakrisen har Google aktiverat kostnadsfri åtkomst till avancerade videokonferensfunktioner i Google Meet, däribland:

• Större möten, för upp till 250 deltagare per samtal

• Livestreaming, för upp till 100 000 tittare på domänen

• Möjligheten att spela in möten och spara dem på Google Drive

Detta är tillgängligt fram till den 30 september 2020.

Förberedelser

Innan du påbörjar ett möte/en lektion i Meet, var väl förberedd med att ha varje Meet-rum i ett eget fönster och det du ska visa i ett annat fönster, exempelvis en presentation eller något i Fronter. Testa gärna med någon kollega innan du kör i skarpt läge.

Ska du ha grupper som samarbetar, skapa då både ett helklass"rum" och det antal grupp"rum" du behöver, för att du ska vara organisatör av dessa "rum". Det går att vara i flera "rum" samtidigt. Det är en bra lösning om du vill att eleverna ska arbeta i mindre grupper. De hänger i sitt gruppsamtal och du kan röra dig fritt mellan de olika samtalsrummen. Du kan spara dina länkar till "rummen" i ett dokument och sedan återanvända dem.

Nyheter i Meet

Skarp eller oskarp bakgrund i Meet. Nu finns den möjligheten.

Se manual för detta

Nu finns det inställningsval för dig som är organisatör. Om du vill att dina deltagare ska kunna dela skärm eller chatta i ditt Meet.

Nu fungerar det att bjuda in deltagare som inte har något Googlekonto. Det mötesdeltagaren måste göra är att fylla i sitt namn och be om att få gå med. Sedan ska du som organisatör godkänna deras förfrågan, för att mötet ska bli av. Viktigt att du som Organisatör är först in i MEET.

Nu kan du reglera hur många deltagare du vill se i ditt Meet om du använder "Grid".

Denna inställning fungerar inte om man har tillägget Grid installerat. Mer information om detta kommer

MEET - Antal i grid.pdf

Olika sätt att bjuda in deltagare

• Via Classroom i G suite kan du nu bjuda in till Meet. Du öppnar ditt Classroom där du vill skapa ett möte i. Går till kugghjulet och letar upp Meet under Allmänt i Klassinställningar och klickar på skapa ett Meet-möte. För mer information följ denna länk.

• I Distansundervisningsgruppen på Facebook, visar Rodrigo Parás Neira hur han förbereder mötesrum och även grupprum via Classroom och Meet, Se video. I videon berättar han om ett tillägg för Chrome som heter Mute Tab, ett tillägg som gör att det går att stänga av ljud på varje flik. Nu finns detta tillägg tillgängligt för all personal att installera från Chrome webstore. All gymnasiepersonal har den installerad i Chromeläsaren redan. Observera att du hörs och syns i grupperna om du inte själv stänger av din mikrofon och kamera i varje gruppflik.

• Du kan bjuda in genom att skapa ett Meet, kopiera anslutningsinformationen. Använda den kopierade informationen i ett mail eller lägga den i kursrummet i Fronter.

Meet Manual 200313.pdf

• Du kan också skapa en händelse i Outlook-kalendern och bjuda in deltagare där eller ta länken till mötet där. Till höger finns en instruktion om hur du lägger till Hangouts Meet i din Outlook.

Meet som tillägg i Outlook.pdf

• Du kan skapa en händelse i G Suite kalendern och bjuda in deltagare där eller ta länken till mötet där

MEET möte via kalender i G suite.pdf

Ansluta till Meet som annan skapat

• Ansluta till ett redan skapat Meet

MEET Lärare ansluta till skapad MEET.pdf
  • Hur föräldrar eller andra externa ansluter till ett Meet

MEET - Utvecklingssamtals info för VH vt 20.pdf

Dela ljud och film i Meet. (22 april 2020)

Tillägg i Meet

Dualless: Tillägg för att kunna se vad du presenterar i möten på meet. Mer information kommer efter test av tillägget.

Google Meet Attendees : Tillägg för att kunna skapa grupper och breakout grupper i ett Meet.

Mer information kommer efter test av tillägg.

Grid: På för all personal sedan 1/4, ett tillägg som möjliggör att läraren ser alla elever/deltagare på mötet. Det finns olika valmöjligheter som ställs in uppe under ikonen för Grid i mötet. Om man väljer att inte använda Grid, klicka på ikonen så att det blir ett snedstreck över den. Sedan går det att välja de inställningar för layout som finns längst ner till höger i Meet.

Om du inte får upp den nya uppdaterade Grid bör du först se om din Chrome är uppdaterad - gå till de tre prickarna > Hjälp > Om Google Chrome och på sidan som kommer fram kan du se om din Chrome är uppdaterad. Uppdateringen kör igång automatiskt, Chrome startas om och nu ska det fungera med Grid igen.

MEET - Tillägg Grid.pdf
  • Nod: På för alla användare sedan 1/4, ett tillägg som möjliggör att eleverna kan påkalla uppmärksamhet, dels genom emojis och dels genom att räcka upp handen, se bild. Tillägget syns till vänster på mötet

MEET - Tillägg Nod.pdf

Funktioner som finns fram till 1 juli 2020

• Inspelning av Meet. Spela in din föreläsning/instruktion i förväg, för att sedan dela den i ett kursrum i Fronter.

Spela in och dela meet.mp4
  • Livestreamning av Meet. I denna funktion är du som lärare sändare och eleverna mottagare, ingen kommunikation finns då möjlig. Det man får göra är att bestämma en annan väg för kommunikation mellan dig, som lärare och dina elever.

MEET - Skapa en livestream med Google Meet via kalendern i G suite.pdf